Koop hoofdstellen, teugels & hulpteugels nu | horze.nl
Hoofdstellen & Teugels

Hoofdstellen & Teugels

Het aanbod aan hoofdstellen welke je voor je paard kan kiezen is bijna net zo divers als het aanbod van paardenrassen, rijstijlen en trainingsmogelijkheden. Met of zonder bit, met anatomisch kopstuk, bruin of zwart. Voor dressuur rijden, springen, crosscountry of western. Horze heeft een groot assortiment zodat je bij ons voor elk paard het geschikte hoofdstel vindt.

209 items

Koop Hoofdstellen & Teugels op horze.nl

Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

Hoofdstellen, teugels en hulpteugels voor paarden

Een hoofdstel kopen is vaak nog niet zo eenvoudig. Eerst moet je bepalen voor welke rijstijl je een hoofdstel zoekt zoals bijvoorbeeld Engels of western. Vervolgens is de discipline waarvoor je het hoofdstel wilt gebruiken belangrijk. Daarna moet je een keuze maken welk type hoofdstel geschikt is voor jouw paard en je eigen voorkeuren. Uiteraard zijn er ook hoofdstellen welke geschikt zijn voor verschillende disciplines en rijstijlen. 

Voor de Engelse rijstijl is een trenshoofdstel een voor de hand liggende keuze. Echter, ook binnen deze categorie hoofdstellen zitten enorm veel verschillen. Zo zijn er modellen met een anatomisch kopstuk, voor paarden welke last hebben van de druk achter de oren en om te zorgen voor een optimale bewegingsvrijheid, om maar te zwijgen over de keuze in neusriemen. Van gecombineerde neusriemen en lage neusriemen, hoge Engelse modellen tot Mexicaanse neusriemen welke boven op het neusbeen kruisen. Er zijn ook volledig anatomische hoofdstellen, welke zo zijn ontworpen dat ze zo min mogelijk over de zenuwen van het paardenhoofd lopen. Binnen deze groep hoofdstellen zijn ook weer meerdere modellen verkrijgbaar. Daarnaast kiezen steeds meer ruiters voor een bitloos hoofdstel, let op dat ook deze hoofdstellen met druk werken waardoor een zachte hand en goede rijvaardigheid niet mogen worden verwaarloosd.

Daarnaast veranderen voor wedstrijdruiters de eisen aan het hoofdstel vaak naar mate jij en je paard in een hogere klasse mogen starten. Zo zijn binnen de dressuursport vanaf de klasse paarden Z1 stang en trens hoofdstellen pas toegestaan. Daarnaast zal je voor je jonge paard zeker een ander hoofdstel kiezen dan voor je ervaren, oudere professional op stal.

Horze heeft daarnaast ook een groot assortiment losse teugels en neusriemen. Hiermee kan je gemakkelijk een bestaand hoofdstel aanpassen zodat het nóg beter aan je eisen voldoet of als deze veranderen. Het maakt het ook mogelijk een versleten of kapot deel van je hoofdstel te vervangen zonder een volledig nieuw hoofdstel aan te moeten schaffen. Met een nieuwe frontriem verander je in een handomdraai de look van je hoofdstel.

De verschillende hulpteugels en voortuigen kunnen je ondersteunen tijdens het rijden. Let wel op dat deze altijd correct moeten worden gebruikt en niet zijn toegestaan bij dresuurwedstrijden. Binnen de springsport en eventing zijn ze uiteraard wel toegestaan en ideaal om je optoming mee aan te vullen voor optimale prestaties. Voor jonge paarden of paarden die tijdens een buitenrit nog wat fris zijn kan een hulpteugel ook zorgen voor meer controle

Verschillende factoren bepalen de keuze van het juiste hoofdstel

Je eigen rijvaardigheid, individuele eisen en de behoeften van jou en je paard zijn ook van grote invloed bij het kopen van een hoofdstel. Daarnaast speelt natuurlijk het uiterlijk ook een rol, je hoofdstel moet immers qua kleur en stijl passen bij je zadel, je paard en de rest van je optoming. De basis regels voor het harnachement van je paard is dat het ten alle tijde comfortabel moet zijn, goed moet passen en gemaakt van degelijke kwaliteit. Het is tevens belangrijk je hoofdstel en hulpteugels goed te onderhouden voor een lange levensduur, om schuurplekken bij je paard te voorkomen en om het zacht en soepel en daarmee comfortabel te houden. Als dit allemaal op orde is en je weet welke model je nodig hebt kan je kiezen voor de mooiste details passend bij jouw smaak zoals; verschillende frontriemen met bijvoorbeeld crystal steentjes, lak accenten, sierstiksels, verschillende kleuren leer en onderleg en zilver of goudkleurige gespen. Horze heeft prachtige modellen in onze eigen collectie of van topmerken als Schockemöhle, Horseware, Collegiate, PS of Sweden en F.R.A..