Koop sporen & sporenriempjes voor paardrijden nu | horze.nl
Alles voor het vliegenseizoen
Ontdek onze Horze Anti Fly collectie
Sporen

Sporen

Horze heeft een ruim assortiment sporen in zeer veel maten, lengtes, materialen en modellen voor alle disciplines. Kies het paar dat het beste bij jou en je paard past. Bevestig je sporen om je rijlaarzen met basic nylon sporenrriempjes of een chique leren uitvoering met glitters of steentjes.

61 items

Veel gestelde vragen over Sporen

Sporen worden gebruikt om het paard zo verfijnd mogelijk hulpen te geven. Ze zijn effectiever en preciezer dan gewone kuit hulpen. Voor het gebruik van sporen moet je echter voldoende rijervaring hebben, anders kan je de sporen verkeerd gebruiken of in het ergste geval kan je paard verwondingen oplopen. Het eerste vereiste voor je gevorderd genoeg bent om sporen te kunnen gebruiken is dat je vertrouwd bent in het zadel en een stabiele, onafhankelijke zit met een stille beenligging hebt. Daarnaast moet je goed weten welke hulpen je waarvoor moet geven en voldoende ruitergevoel hebben. Dit is meestal niet het geval bij beginners, en daarom moeten beginners in principe altijd zonder sporen rijden. Een uitzondering hiervoor is wanneer de ruiter erg lang is in verhouding met het paard. In dat geval kunnen sporen nodig zijn om te voorkomen dat de kuit van de ruiter steeds omhoog moet worden getrokken om de hulp te kunnen geven. Kies in dit geval voor zwanenhals sporen. Ze danken hun naam aan hun model, welke lijkt op die van een zwanenhals; opwaarts gebogen. Dit maakt het voor iemand met lange benen mogelijk hulpen te geven aan een relatief klein paard zonder daarbij de hak op te hoeven trekken.

Sporen worden bevestigd aan de achterkant van de laarzen. In principe zijn er drie manieren om dit te doen. Door een sporenriempje door de lusjes van je sporen te halen kan je ze om je laars heen schuiven, het riempje onder je voet door doen en bovenop je voet vastmaken. Dit is vandaag de dag de meest gangbare manier. Daarnaast bestaan er "uiteindes" van sporen welke je aan de laars zelf bevestigd. Hiervoor heb je speciale laarzen nodig met een gat waarin je de spoor vast kan draaien, of sporen die permanent aan de laars zijn bevestigd. Sporen met sporenriempjes hebben het grote voordeel dat ze snel en gemakkelijk kunnen worden gebruikt met bijna elke laars of rijlaars. Zij worden alleen tijdens het rijden gedragen en onmiddellijk na het rijden weer uitgetrokken. Dit vermindert ook het risico op verwondingen voor paard en ruiter.

Het antwoord op deze vraag hangt af van het feit of je een dressuur-, spring-, western-, of vrijetijdsruiter bent. Voor recreatieve ruiters zijn alle soorten sporen eigenlijk overbodig. Western ruiters gebruiken over het algemeen wiel sporen. Deze hebben een draaiend wiel aan het uiteinde. Western sporen zijn vaak breed en voorzien van veel decoraties. Ook dressuurruiters in de hogere klassen gebruiken vaak wielsporen met een glad of gekarteld wieltje. Deze zijn echter eenvoudig uitgevoerd en anders dan western sporen. Andere veel gebruikte sporen in alle disciplines zijn knopsporen, stompe sporen, rechte sporen of hamer sporen. Een spoor met een rond draaiend bolletje is ook erg populair en een zeer zachte keuze. Het paard waarvoor je de sporen wilt gebruiken maakt echter ook uit welke sporen je moet kiezen. Zowel in opleidingsniveau, leeftijd, temperament maar ook de gevoeligheid van het paard speelt mee. Deze vraag is dus ook niet feitelijk te beantwoorden.

Als je voor het eerst met sporen gaat rijden, moet je kiezen voor de zachts mogelijke model. Dit zijn alle modellen waarvan de sporen een afgerond uiteinde hebben, hier valt ook het draaiende ronde bolletje onder.

Veel mensen denken dat je een paard sneller kunt laten lopen door sporen te gebruiken, of dat ze scherper aan het been worden van sporen. Dit is echter niet waar. Sporen moeten worden gebruikt voor gerichte, duidelijke en verfijnde hulpen. Dit is vooral nodig bij dressuur en western riding. Ook al het dit niet het oorspronkelijke doel van deze hulpmiddelen, de verschillende soorten sporen worden soms ingezet om paarden die niet erg bereid zijn om te lopen vooruit te drijven. Hier moet je echter oppassen, geef altijd een korte duidelijke hulp. Paarden die continu been krijgen zullen juist in het been kunnen gaan hangen of afstompen op de hulpen. Daarnaast mogen sporen sowieso nooit worden gebruikt om een paard iets af te dwingen.

Het gebruik van sporen mag in geen geval ontaarden in het constant tikken en prikken tegen de buik van het paard. Naast dat de meeste paarden hier juist door "afstompen" kan het ook de gevoelige huid van de buik verwonden. Gebruik je sporen altijd professioneel, voorzichtig en paardvriendelijk. Goed getrainde dressuurpaarden kunnen met het juiste gebruik van sporen tot een grotere verzameling worden gebracht. Je kan gerichter hulpen geven en een "stiller beeld" creeën door het gebruik van sporen. Bij kleine paarden in combinatie met ruiters met lange benen is het raadzaam zwanenhals sporen te gebruiken om te voorkomen dat voor iedere hulp de hak moet worden opgetrokken.

Koop Sporen op horze.nl

Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

Bestel Sporen nu via horze.nl!

Mis niets van ons nieuws!
Bespaar €10,- op uw eerste bestelling