Koop voordelige dekjes & sjabrakken nu | horze.nl
Zadeldekjes

Zadeldekjes

Zadeldekjes, ook wel sjabrakken genoemd, zijn er in zeer veel verschillende vormen, modellen, materialen en kleuren. Zo is er voor iedere smaak en elk budget een geschikt dekje te vinden. Maak de look compleet met een bijpassend oornetje.

413 items

Koop Zadeldekjes op horze.nl

Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

Horze heeft een ruim assortiment zadeldekjes in verschillende modellen, materialen en kleuren. Maak je look compleet met een bijpassend oornetje. Gebruik een zadelonderlegger voor een nog betere drukverdeling.

Zadeldekjes zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Een dressuurdekje heeft een vierkante vorm en is geschikt voor het gebruik onder een dressuurzadelSpring- of veelzijdigheidsdekjes zijn minder hoog en meer naar voren gesneden waardoor ze beter onder je veelzijdigheid of springzadel passen. Daarnaast zijn er zadelvormige dekjes.

Zadeldekjes zijn gevoerd voor een goede drukverdeling en doorgestikt in verschillende patronen. De goed ventilerende stof zorgt ervoor dat overtollige warmte zo optimaal mogelijk wordt afgevoerd. Sommige dekjes hebben accenten van bont of zijn zelfs volledig gevoerd met bont. Deze dekjes zijn ideaal voor gevoelige paarden. Zadeldekjes hebben een goede pasvorm. Zorg er wel voor dat voordat je de singel sluit je het dekje goed recht en zonder vouwen of plooien onder je zadel legt en de bovenkant, vooral bij de schoft, goed in de kamer van je zadel trekt. Dit voorkomt dat het dekje op de schoft gaat drukken en daardoor drukplekken of schuurplekken veroorzaakt. De hoge singellussen maak je vast aan de singelstoten, je singel haal je door de lage singellus heen. Dit zorgt ervoor dat je dekje tijdens het rijden niet gaat schuiven. Dekjes van Le Mieux hebben een kleine lusje welke je aan de D ring van je zadel bevestigd.

Zadeldekjes zijn, naast hun functionele noodzaak, steeds meer een mode item geworden. Je shopt ze in de mooiste kleuren en met de meest prachtige details zoals crystal steentjes, glitter, luxe stoffen, borduursels, contrasterende details, sierkoorden of in gave ontwerpen. Voor wedstrijden is een wit dekje meestal de beste keuze. Ook hierin is volop keuze. 

Oornetjes zijn ideaal voor paarden die snel last hebben van vliegjes of andere insecten rondom hun oren tijdens het rijden. Sommige paarden kunnen zich beter concentreren als ze een orennetje dragen. Van sommige oornetjes worden de oren gevoerd met geluiddempende stof om je paard te beschermen tegen harde omgevingsgeluiden. De oren van een oornetje zijn gemaakt uit een dichte stof terwijl het netje zelf is gehaakt. Je zet ze gemakkelijk “vast” door het omdoen van je hoofdstel, het netje zit dan klem door het kopstuk en je frontriem. Sommige oornetjes hebben daarnaast nog een touwtje die je onder de kaak door vastmaakt. De meeste oornetjes matchen perfect bij je zadeldekje voor een schitterende look.

Voor een optimale drukverdeling of voor paarden met een gevoelige rug kan het gebruik van een zadelonderlegger prettig zijn. Ze zijn gemaakt uit bont, imitatie bont, traagschuim, gel of andere technische materialen. Let wel op dat ook bij het gebruik van een onderlegger een goed passend zadel ten alle tijde een vereiste is!

Bij Horze shop je de mooiste dekjes, oornetje en onderleggers van ons eigen merk of van Eskadron, Le Mieux, Kentucky, Bucas, Back on Track, Horseware, Harry's Horse, B Vertigo, Christ, Covalliero, HV Polo, Mink Horse, Schockemöhle, Spooks en Veredus. Wat je stijl of budget ook is, bij ons slaag je altijd. Shop je look nu!

Een zadeldek, ook wel sjabrak genoemd, gebruik je onder het zadel en op de rug van je paard. Het is om zowel de rug van je paard alsook je zadel te beschermen. Een zadeldekje is schokabsorberend, ademend en absorbeert zweet. In eerste instantie is een zadeldekje altijd functioneel, het is echter ook steeds meer een fashion item geworden. Er zijn verschillende modellen zadeldekjes; meer vierkante modellen voor onder je dressuurzadel en rechthoekige varianten met een boog aan de voorzijde welke goed onder je spring- en veelzijdigheidszadel passen. Daarnaast zijn er ook zadelvormige dekjes.

Een goed zadeldekje is gemaakt uit katoen, een katoenmix of synthetische materialen. De onderzijde ligt rechtstreeks op de gevoelige huid van je paard en is daarom vaak gemaakt uit een extra zachte stof welke zeer goed ademend is en perfect zweet absorbeert. Voor zeer gevoelige paarden zijn er dekjes met accenten van (kunst) bont of een volledige onderzijde uit (kunst) bont. De bovenzijde van een zadeldekje is vaak uit een luxe stof voor een chique uitstraling. Daartussen is het dekje gevoerd met een schuimvulling, watten of ander schokabsorberend materiaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen. Een dekje is doorgestikt in zeer veel verschillende patronen en kan zijn afgewerkt met luxe details, sierkoorden, pipings, applicaties, borduursels en glitter.

Als je een zadeldekje uitzoekt voor je paard moet je altijd nagaan welk dekje het meest geschikt is voor jouw paard en zadel.

Er zijn zadeldekjes in verschillende modellen en materialen. Meer vierkante modellen zijn geschikt voor onder je dressuurzadel en rechthoekige varianten met een boog aan de voorzijde passen perfect onder je spring- en veelzijdigheidszadel. Daarnaast zijn er ook zadelvormige dekjes. De maten kunnen per merk verschillen. Voor het formaat worden ze vaak aangeduid met shet, pony, cob (ook wel volbloed) of full (ook wel warmbloed). De modellen zijn dressuur, veelzijdigheid of springen. Een veelzijdigheidsdekje past echter soms ook gewoon onder een springzadel.

Katoen is zeer goed ademend, absorbeert zweet goed en is gemakkelijk te wassen. Deze zadeldekjes hebben echter minder goed schokdempend effect. Zadeldekjes van synthetische materialen zijn goedkoop, zeer goed ademend en gemakkelijk te wassen. Ze absorberen echter nauwelijks zweet en hebben weinig schokdempende werking.

Daarom zijn zadeldekjes die gemaakt zijn van een combinatie van katoen en synthetische materialen erg populair. Ze combineren de positieve eigenschappen van beide materialen en zijn dus ideaal voor je paard. Een dekje met een onderzijde van schapenvacht is zeer goed ademend en enorm goed schokabsorberend. Ze absorberen daarnaast ook zeer goed zweet en zijn heerlijk zacht voor gevoelige paarden.

Om er zeker van te zijn dat je zadeldekje lang mee gaat is het belangrijk deze goed te onderhouden. Hoe vaak je je zadeldekje moet wassen hangt af van hoe vaak en intensief je hem gebruikt.

Het zweet van je paard wordt door het dekje opgenomen en moet eruit worden gewassen. Er zijn echter een paar handelingen die ervoor kunnen zorgen dat je dekje langer netjes blijft en dus minder vaak gewassen hoeft te worden. Hang je zadeldekje na het rijden altijd uit om te drogen. Je kan de haren er voorzichtig afborstelen. Is het dan toch tijd je dekje in de wasmachine te wassen kies dan een zacht programma en een zo laag mogelijke centrifugeer stand zodat de vorm van je zadeldekje zo min mogelijk wordt aangetast. Borstel de haren er ook voor het wassen zoveel mogelijk af. Je kan je dekje het beste met zo min mogelijk strakke vouwen in de wasmachine doen zodat het water en wasmiddel zo goed mogelijk bij het hele dekje kan komen er er geen haren en vuil in de vouwen blijven zitten. Doe de wasmachine ook niet te vol, één dekje apart wassen geeft vaak het beste resultaat. Was je dekje niet warm, 30 graden is vaak voldoende voor een goed resultaat. Gebruik geen wasverzachter, dit kan de kwaliteit van de stof beïnvloeden en zelfs voor een allergische reactie bij je paard zorgen. Voor dekjes met lamsvacht is een speciaal wasmiddel op de markt. Controleer voor het wassen ook altijd het label van je zadeldekje om te controleren of er speciale wasvoorschriften voor het specifieke dekje van toepassing zijn. Voor dekjes met steentjes erop kan het verstandig zijn het dekje te wassen in een waszak om te voorkomen dat de steentjes achter de gaatjes van de trommel blijven hangen en daardoor loslaten. Laat je dekje na het wassen aan de lucht drogen. Het is echter niet verstandig je zadeldekje vol in de zon te hangen.

Een zadeldekje mag niet te klein zijn, je zadel moet er volledig op passen. Zorg ervoor dat als je het dekje op je paard legt er geen plooien of vouwen in zitten maar dat hij glad is. Om te voorkomen dat het dekje, vooral op en rond de schoft, drukplekken of schuurplekken veroorzaakt is het erg belangrijk voordat je de singel vast maakt je het dekje goed in de kamer van je zadel trekt. Het dekje mag nooit aangesloten en strak over de schoft liggen. De meeste dekjes hebben hiervoor ook een uitgesneden model aan de voorkant. Om de voorkomen dat het dekje gaat schuiven tijdens het rijden maak je de hoge singellusen vast aan je singelstoten. Je singel haal je door de lage singellus heen.

Er zijn verschillende modellen zadeldekjes. Voordat je een zadeldekje wilt kopen is het dus belangrijk na te gaan voor welk model zadel je een dekje nodig hebt en in welke maat. Een dressuur dekje is meer vierkant en recht aan de voorkant. Een veelzijdigs- of springdekje is meer rechthoekig en de voorkant loopt meer in een boogje. Daarnaast zijn er nog zadelvormige dekjes, ook deze verschillen in dressuur of veelzijdigheid model.