Zadelvormige dekjes

Zadelvormige dekjes

Zadelvormige zadeldekjes, ook wel sjabrakken genoemd, zijn zadeldekjes die perfect overeenkomen met de vorm van je zadel. Horze heeft een ruime keuze zadelvormige zadeldekjes in verschillende materialen en kleuren.

12 items
Christ Zadeldekje Champ, dressuur

Christ

Zadeldekje Champ, dressuur

€ 159,00
(3)
Christ Zadeldekje Champ, veelzijdigheid

Christ

Zadeldekje Champ, veelzijdigheid

€ 159,00
LeMieux Lamswol General Purpose Zadeldek, half gevoerd

LeMieux

Lamswol General Purpose Zadeldek, half gevoerd

€ 138,55
(3)
LeMieux CC Katoenen Sjabrak

LeMieux

CC Katoenen Sjabrak

€ 62,95
(1)
Christ Zadeldekje Champ 1/4 rand, dressuur

Christ

Zadeldekje Champ 1/4 rand, dressuur

€ 185,00
Christ Zadeldekje Champ 1/4 rand, veelzijdigheid

Christ

Zadeldekje Champ 1/4 rand, veelzijdigheid

€ 185,00
LeMieux GP Katoenen Sjabrak

LeMieux

GP Katoenen Sjabrak

€ 62,95
Christ Zadeldekje Speciaal, springen

Christ

Zadeldekje Speciaal, springen

€ 195,00
Direct leverbaar
Christ Zadeldekje Champ, springen

Christ

Zadeldekje Champ, springen

€ 159,00
Direct leverbaar
Christ SD Champ Barebackpad

Christ

SD Champ Barebackpad

€ 159,00
(1)
Christ Zadeldekje Speciaal, veelzijdigheid

Christ

Zadeldekje Speciaal, veelzijdigheid

€ 195,00
(1)
Roma Grand Prix Veelzijdigheidssjabrak

Roma

Grand Prix Veelzijdigheidssjabrak

€ 32,50
(2)

Koop Zadelvormige dekjes op horze.nl

Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.

Bestel online en geniet van deze voordelen:

🚚

Gratis verzending vanaf € 69,-

💳

Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account

Gratis retourneren

📞

Gratis klantenservice & chat

De functie van een zadelvormig zadeldekje

Het doel van een zadeldekje, ook wel sjabrak genoemd, is om te voorkomen dat het zadel rechtstreeks op de rug van je paard rust. Enerzijds om het zadel te beschermen tegen vuil en zweet, zodat het niet beschadigd. Anderzijds, om het dragen van het zadel voor je paard zo comfortabel mogelijk te maken. Zadeldekjes zijn daarom gevoerd voor een goede drukverdeling en schokabsorptie. De goed ventilerende stof zorgt ervoor dat overtollige warmte zo optimaal mogelijk wordt afgevoerd. Sommige dekjes hebben accenten van bont of zijn zelfs volledig gevoerd met bont. Deze dekjes zijn ideaal voor paarden met een gevoelige huid, een vacht welke snel beschadigd of afbreekt of paarden met een gevoelige rug. Je kan deze dekjes ook gebruiken als je zadel in sommige periodes net niet optimaal ligt. Ze kunnen helpen de rug van je paard nog beter te ontlasten dan met een standaard zadeldekje of de vacht en huid te beschermen. Onze zadelvormige zadeldekjes hebben een goede pasvorm en zijn super comfortabel voor je paard. Zorg er wel voor dat voordat je de singel sluit je het zadelvormige zadeldekje goed recht en zonder vouwen of plooien onder je zadel legt en de bovenkant, vooral bij de schoft, goed in de kamer van je zadel trekt. Dit voorkomt dat het dekje op de schoft gaat drukken en daardoor drukplekken of schuurplekken veroorzaakt. De hoge singellussen maak je vast aan de singelstoten, je singel haal je door de lage singellus heen. Dit zorgt ervoor dat je dekje tijdens het rijden niet gaat schuiven.

Zadelvormige zadeldekjes van de beste merken

Het model van een zadelvormig dekje kan geschikt zijn voor paarden waarvan de vacht afbreekt door de onderste punt van een normaal model dekje. Daarnaast zijn zadelvormige dekjes koeler. Een zadelvormig dekje is ook heel erg mooi om je paard mee voor te stellen op een showpresentatie of voor de zadelrubrieken op de keuring. Shop je zadelvormige zadeldekje uit onze Horze collectie of van Christ, Le Mieux of Mink Horse.

Hang je zadelvormige dekje na een training of een lange rit op om te drogen, bij voorkeur met de onderkant naar boven. Zo ontstaan er geen zweetvlekken en kan je zadeldekje goed luchten. Als je zadelvormige dekje droog is, kan het paardenhaar gemakkelijk van de onderkant afborstelen. Op deze manier blijft de kleur en vorm van je zadeldekje het langste mooi. Wil je het dekje wassen lees dan altijd de wasvoorschriften op het label van jouw specifieke zadelvormige dekje.

Om er zeker van te zijn dat je zadeldekje lang mee gaat is het belangrijk deze goed te onderhouden. Hoe vaak je je zadelvormige dekje moet wassen hangt af van hoe vaak en intensief je hem gebruikt. Het zweet van je paard wordt door het dekje opgenomen en moet eruit worden gewassen. Er zijn echter een paar handelingen die ervoor kunnen zorgen dat je dekje langer netjes blijft en dus minder vaak gewassen hoeft te worden. Hang je zadeldekje na het rijden altijd uit om te drogen. Je kan de haren er voorzichtig afborstelen. Is het dan toch tijd je dekje in de wasmachine te wassen kies dan een zacht programma en een zo laag mogelijke centrifugeer stand zodat de vorm van je zadeldekje zo min mogelijk wordt aangetast. Borstel de haren er ook voor het wassen zoveel mogelijk af. Je kan je dekje het beste met zo min mogelijk strakke vouwen in de wasmachine doen zodat het water en wasmiddel zo goed mogelijk bij het hele dekje kan komen er er geen haren en vuil in de vouwen blijven zitten. Doe de wasmachine ook niet te vol. Was je dekje niet warm, 30 graden is vaak voldoende voor een goed resultaat. Gebruik geen wasverzachter, dit kan de kwaliteit van de stof beïnvloeden en zelfs voor een allergische reactie bij je paard zorgen. Voor zadelvormige dekjes met lamsvacht is een speciaal wasmiddel op de markt. Controleer voor het wassen ook altijd het label van je zadeldekje of er speciale wasvoorschriften voor het specifieke dekje van toepassing zijn. Laat je dekje na het wassen aan de lucht drogen. Het is echter niet verstandig je zadeldekje vol in de zon te hangen. Dekjes met bont mogen ook niet op de verwarming drogen.

Een zadelvormig dekje moet in principe net een fractie groter zijn dan je zadel. Zadelvormige dekjes die te kort zijn beschermen je paard niet volledig waardoor het zadel rechtstreeks in contact komt met de vacht. Hierdoor komt je zadel in aanraking met zweet en vuil wat ook weer kan zorgen voor schuurplekjes of drukplekken. Een te groot dekje kan wrijving veroorzaken, gaan schuiven of zelfs plooien vormen en zo voor schuur- en of drukplekken zorgen.

Om de juiste maat van je zadelvormige zadeldekje te bepalen, is het zinvol om je zadel op te meten voordat je er eentje aanschaft. Kies de juiste maat van je zadelvormige dekje op basis van de de lengte vanaf de voorkant van je zadel naar de achterkant gemeten over de wervelkolom. Voeg hier ongeveer 5 cm aan toe en je hebt de minimale lengte die je zadelvormige dekje moet hebben. Kies daarnaast ook het juiste model van het zadelvormige dekje; een dressuur model voor je dressuurzadel en een veelzijdigheids model voor je veelzijdigheidszadel.

Top categoriën