Horze Guide

5 Tips om je stal opgeruimd te houden


Moet je stal eens goed schoongemaakt worden? Met de hoeveelheid tuig en andere benodigdheden die we in onze stal hebben kan het lastig zijn om het er netjes en schoon uit te laten zien. Hier volgen een paar slimme manieren om je stal op te ruimen en netjes te houden.

 1. Maak gebruik van de voorwand van de paardenbox

  Doe je voordeel met de ruimte aan de voorwand van de paardenbox. Haken en mandjes kunnen aan de wand of over het hekwerk worden gehangen, voor een gemakkelijk plek om spullen op te bergen als teugels, halsters, beenbeschermers, of zelfs vliegenmaskers. Bewaar de spullen die je vaak in de stal zelf gebruikt, en laat de rest in je zadelkamer of kist.

 2. Gebruik opklapbare zadelrekken

  Bij het opzadelen van je paard wil je je zadel in de buurt hebben, maar het monteren van een permanent zadelrek neemt alleen maar plek in beslag, wanneer het niet in gebruik. Opklapbare zadelrekken verhelpen dat probleem. Het rek klapt eenvoudig uit om je zadel te tillen tijdens het op- of afzadelen van je paard. Als je klaar bent kun je je zadel in de zadelkamer opbergen en het rek weer wegklappen, waarmee je de ruimte weer vrijmaakt.

  5 Tips om je stal opgeruimd te houden
 3. Plaats je dekenhangers op strategische plekken

  Dekenhangers zijn een slimme manier om je dekens op te bergen zonder dat ze veel ruimte innemen. Deze rekken zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, en je kunt ze op een paar verschillende manieren gebruiken. Sommige ruiters hangen de dekenhangers het liefst aan de voorwand van de paardenbox, zodat de dekens eenvoudig kunnen worden verwisseld. Maar als je weinig plek hebt, kun je misschien je dekenhangers het best in je zadelkamer hangen om de gang vrij te houden.

  5 Tips om je stal opgeruimd te houden
 4. Gebruik de achterkant van de deur van je zadelkamer

  Zoek je naar een creatieve manier om alle ruimte in je zadelkamer te gebruiken? Maak van de achterkant van de deur van je zadelkamer een extra opbergplek door het gebruik van een rek. Hang het rek simpelweg over de rand van de deur, en gebruik het om borstels, springschoenen, bandages, en ander materialen op te bergen die een plekje nodig hebben.

 5. Monteer zadelrekken

  Vergeet niet om genoeg zadelrekken in je zadelkamer op te hangen. Zadelrekken die aan de muur worden bevestigd nemen minder plek in beslag dan vrijstaande zadelrekken, en ze houden de vloer vrij. Naast elk zadelrek kun je een hoofdstelhanger monteren, met een haak om je cap of andere spullen aan op te hangen.

  5 Tips om je stal opgeruimd te houden

Met een beetje planning en de juiste hulpmiddelen kun je elke stal netjes op orde houden.