Hoe zorg je ervoor dat jij en je paard zichtbaar zijn tijdens het paardrijden
Horze Guide

Hoe zorg je ervoor dat jij en je paard zichtbaar zijn tijdens het paardrijden


Tijdens het paardrijden buiten eigen terrein, zal je ervoor moeten zorgen dat jij en je paard zichtbaar zijn. Fietsers, voetgangers en bestuurders van naderende auto’s moeten zich allemaal bewust zijn van de aanwezigheid van jou en je paard om de veiligheid te garanderen. Dankzij een breed aanbod van reflecterende uitrusting, zijn er veel manieren die jou en paard kunnen helpen om op te vallen tegen de achtergrond van je omgeving.

Hoe zorg je ervoor dat jij en je paard zichtbaar zijn tijdens het paardrijden

Rust je paard juist uit

Er zijn ontelbare manieren om je paard te voorzien van reflecterende uitrusting die er voor zorgen dat hij wordt opgemerkt door anderen. Het gebruik van een uitrijdeken kan bijdragen aan een goede bescherming, omdat het een groot deel van het lichaam bedekt met een opvallende kleur. Zoek naar een deken in helder oranje of geel, en kies er één die ook reflecterende strepen heeft.

Je kunt ook reflecterende, felgekleurde bilkoorden, springschoenen of beenbeschermers gebruiken, zodat anderen je beter kunnen zien als je langs de kant van de weg bent. Een staartflap kan zorgen voor betere zichtbaarheid van achteren.

Hoe zorg je ervoor dat jij en je paard zichtbaar zijn tijdens het paardrijden

Je kunt ook andere uitrusting kiezen voor betere zichtbaarheid. Kijk naar zadeldekjes met heldere kleuren; fel oranje en geel zijn het best. Je kunt overwegen om een reflecterende hoes om je hoofdstel te doen. Een reflecterend tuig maakt de borst van je paard opvallende voor naderende voertuigen.

Als je in het bos paardrijdt, draag dan bellen aan het tuig van je paard om jagers en wandelaars te waarschuwen van jouw aanwezigheid. Bellen hebben het voordeel dat ze wilde dieren waarschuwen dat je in de buurt bent, zodat de kans kleiner is dat jij en je paard worden opgeschrikt door herten of andere dieren.

Rust je als ruiter goed uit

Je eigen outfit kan zorgen voor extra zichtbaarheid voor jou en je paard. Kies bij het zoeken naar een geschikte outfit voor een shirt met lichte, opvallende kleuren, zoals oranje, geel of wit. Sommige shirts hebben reflecterende strepen; die vallen op in koplampen als je bijna in het donker paardrijdt.

Hoe zorg je ervoor dat jij en je paard zichtbaar zijn tijdens het paardrijden

Daarnaast kun je een hesje dragen die reflecteert of voorzien is van LED lampjes. Een reflecterende band langs je armen zorgt voor extra zichtbaarheid. Als je meerdere caps hebt, draag er dan één met een glanzende of reflecterende plastic hoes; die vallen sneller op als er licht op schijnt. Je kunt ook een afneembare reflecterende gebruiken om je cap meer te laten opvallen.

Vergeet niet het belang van het dragen van een lamp of licht. Een glow stick aan je zadel kan zorgen voor zichtbaarheid waar nodig. Probeer altijd een kleine zaklamp bij je te dragen, of gebruik een hoofdlamp als je ’s nachts of vroeg in de ochtend paardrijdt.

Er zijn veel manieren om jou en je paard te laten opvallen wanneer je niet ideale omstandigheden kan paardrijden.