Horze Guide

Vijf manieren om je paard koel te houden tijdens warme zomershows


Het lijkt erop dat de beste shows altijd op de warmste dagen in de zomer zijn. Ben je bezorgd hoe je je paard koel kan houden tijdens paardenshows in de zomer? Hier volgen een paar goede manieren die je kunt gebruiken om je paard koel en comfortabel te houden.

 1. Kies je zadeldek met zorg

  Wanneer je een zadeldek gaat uitzoeken voor de dag van de show, kies een dekje dat zoveel mogelijk ademt, en goed vocht afvoert. Zadeldekjes van lamsvel zijn een goed alternatief om dat ze van nature ventileren en vocht van de paardenrug afvoeren, voor meer comfort voor je paard.

 2. Houd bij je paard het gebied bij de singel schoon

  Tijdens de training kan de singel van je paard snel vies worden door zweet. Veeg tussendoor het gebied bij de singel schoon om je paard koel te houden en ter voorkoming van pijn of schuren. Als alternatief kan je een singelhoes van lamsvel of een singel met lamsvel voering gebruiken. Allebei ventileren ze, en zorgen ze ervoor dat het vocht wordt afgevoerd van de vacht van je paard, voor meer comfort.

 3. Doe de singel los

  Doe tussen wedstrijden door in ieder geval de singel van je paard los. Als je de tijd hebt, haal dan ook het zadel eraf, zodat je paard kan afkoelen. Geef ‘m wat water en laat ‘m in de schaduw staan totdat je weer aan de slag moet.

 4. Spuit je paard met een waterslang

  Als je tijd hebt tussen de wedstrijden door, is het een goed idee om je paard te bespuiten met een waterslang, of met een spons vochtig te maken. Vergeet niet om een emmer, een spons, en een zweetmes mee te nemen. Bespuit of bevochtig met spons je paard met koud water, en haal het water meteen weg met het zweetmes. Dit kun je herhalen totdat je paard weer koel is, en als je het water er voortdurend afblijft halen, zal je paard sneller drogen. Je kunt je ook richten op de grote bloedvaten in de achterbenen van je paard, voor snelle koeling.

 5. Gebruik een vliegendeken

  Het gebruik van een lichtgewicht vliegendeken op je paard tussen de wedstrijden kan ook voor verkoeling zorgen. Een vliegendeken vermindert de energie die je paard aanwendt om de vliegen van zich af te houden, wat zijn lichaamstemperatuur lager houdt. Sommige vliegendeken hebben als extra voordeel dat ze ook UV bescherming bieden, zodat je tegelijkertijd ook de vacht van je paard beschermt.

Paardenshows in de zomer kunnen warme evenementen zijn. Zorg ervoor dat je je paard de hele show in de gaten houdt, en als je vermoedt dat je paard overhit raakt, haal zijn uitrusting eraf, koel hem met pater, neem hem mee naar een schaduwrijk gebied en biedt hem water te drinken.