Horze Guide

Welke singel is het best voor mijn paard?


Er zijn twee soorten singels: lange singels en korte singels. Welke je nodig hebt hangt af van de lengte van de riemen aan je zadel. De meeste springzadels en veelzijdigheidszadels hebbe korte singelriemen, in dat geval heb je een lange singel nodig. Uitzondering: veelzijdigheidszadels bedoelt voor dressuur. Dressuurzadels hebben een lange zadelflap en lange singelriemen, dus in dat geval heb je een korte singel nodig (ook dressuursingel genoemd).

Standaard zadelsingel

Deze categorie bestaat uit rechte singels. Deze singels zijn geschikt voor paarden die niet erg gevoelig zijn op de plek waar de singel komt, en hier ook geen problemen hebben (zoals bijv. eelt).

Anatomisch gevormde singels

Deze singels hebben lichte inkepingen, zodat de bewegingen van de voorbenen van het paard gecontroleerd zijn. Ze kunnen breder zijn in het middel, zodat de druk van de singel over de hele lengte van de singel verspreid wordt.

Singels met speciale eigenschappen

Deze categorie bevat singels met stud bescherming, die wordt gebruikt bij springen en eventing. Deze paarden kunnen wonden krijgen in de maag van de kalkoenen tijdens het springen. Een andere eigenschap van deze singels is de extra bevestiging in het midden voor eventuele hulpteugels en borststukken. Deze riemen kunnen ook worden afgenomen.

Nylon singels

Nylon is een zeer stevig en duurzaam materiaal dat ook eenvoudig is in onderhoud. Voor gevoelige paarden is nylon wellicht niet het geschikte materiaal, omdat het kan schuren bij de maag tijdens het zweten, wat wonden kan veroorzaken.

Neopreen singels

Neopreen is een heel zacht en flexibel materiaal dat goed wordt verdragen, en wordt aanbevolen voor gebruik bij gevoelige paarden. Ook in combinatie met zweet blijft het glad. Eenvoudig schoon te houden.

Lederen singels

Leder is een natuurproduct, en vereist meer onderhoud. Dit betekent dat het dagelijks moet worden schoongemaakt en om de paar weken zeer intensief. Gebruik zadelzeep en lederolie om het leder goed te houden. Het materiaal is onverslaanbaar als aankomt op comfort, duurzaamheid en is uitermate geschikt voor gevoelige paarden.

Voering met lamshuid

Speciaal voor gebruik bij gevoelige paarden. Bij druk op schuren kan het paard verlichting krijgen door een singel te gebruiken met lamshuid. Deze vulling is beschikbaar als singelhoes of is direct aan de singel bevestigd. Het voordeel van singelhoezen is dat ze apart kunnen worden gewassen. Het voordeel van een singel-vulling combinatie is dat de vulling niet los kan komen te zitten, zodat er minder kans is op huidirritatie.