Mid-season uitverkoop! Mis deze enorme kortingen niet!
Horze Guide

Het kopen van rijlaarzen in 3 stappen


Een paar goede rijlaarzen kunnen bijdragen aan een verfijnde en stijlvolle uitstraling. In sommige wedstrijden zijn rijlaarzen noodzakelijk. Hier volgen een aantal dingen om aan te denken bij de aanschaf van rijlaarzen.

 1. Bepaal wat voor soort laarzen je nodig hebt

  Voordat je begint te kijken naar rijlaarzen moet je bedenken wat voor stijl rijlaarzen je nodig hebt. Rijlaarzen zijn grofweg in te delen in twee stijlen: springlaarzen en dressuurlaarzen. SpringlaarzenSpringlaarzen hebben vaak veters aan de voorkant van de laars, en worden vooral gebruikt voor Engelse disciplines, zoals hunters, springers. Dressuurlaarzen daarentegen, hebben geen veters en worden vooral gebruikt door dressuurruiters.

 2. Beslis welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn

  Rijlaarzen zijn beschikbaar met diverse mogelijkheden en eigenschappen. Sommigen bieden speciale comfort technologie in de zool om lange dagen in laarzen aangenamer te maken. Veel laarzen hebben nu een rits aan de achterkant die laarzenknechten overbodig maakt, en het aan- en uittrekken van laarzen makkelijker maakt.

  Er zien ook allerlei variaties in design bij de verschillende merken en stijlen. Traditionele rijlaarzen zijn volledig zwart, maar gekleurde maar gekleurde accenten zijn in opkomst. Voordat je rijlaarzen uitkiest is het verstandig om je op de hoogte te stellen van de gebruiken en standaarden in jou discipline. Rijlaarzen met kleurrijke accenten zijn misschien populair in de springwereld, maar worden afgekeurd bij disciplines als dressuur en hunters. Je wilt er per slot van rekening zeker van dat je rijlaarzen aanschaft die geschikt zijn voor wedstrijden in jouw discipline.

 3. Bepaal je laarsmaat

  Wanneer je eenmaal een paar rijlaarzen hebt gevonden die je mooi vindt, moet je nog de juiste maat bepalen. Rijlaarzen hebben een aantal verschillende maten. Je laarsmaat zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als je schoenmaat.

  Je kuitmaat is een belangrijke maat, omdat het bepaalt hoe strak de rijlaarzen om je benen zitten. Gebruik om je kuitmaat te bepalen een meetlint om het breedste deel van je kuit te meten, terwijl je een rijbroek met kousen. draagt, en daarbij zit. Vergelijk deze kuitmaat met de maattabel van het merk laarzen dat je wilt aanschaffen. Veel fabrikanten bieden rijlaarzen aan met diverse kuitmaten, variërend van smal tot extra wijd.

  De laatste maat die je moet weten is de hoogte van je been. Meet zittend vanaf de onderkant van je hiel tot je knieholte. Deze maat geeft aan welke hoogte je laarzen moeten zijn. Omdat laarzen tijdens het inlopen soepeler worden kunnen ze enigszins verzakken, dus het is aan te bevelen om 2,5 cm aan de opgemeten beenhoogte toe te voegen. Vergelijk dit met de maattabel van de rijlaars om te bepalen welke maat je nodig hebt.