Horze Guide

Wat informatie over bitten


Er zijn allerlei soorten bitten. Het is belangrijk om te weten welke het beste effect heeft op je paard.

Bustrens en D-trens

De Bustrens is een vriendelijk bit voor de paardenmond en is heel eenvoudig. Dit bit knijpt niet in de hoeken van de paardenmond tijdens gebruik. De D-trens is vergelijkbaar met de Bustrens. De D-trens heeft een ringverbinding die verder van de paardenlippen is dan andere startersbitten. Deze bitten hebben ook de “D” ringen waar het hoofdstel en teugels aan worden bevestigd. Ze hebben een notenkrakerwerking in de mond van het paard.

Dubbelgebroken bitten

De dubbelgebroken bitten lijken veel op de enkelgebroken bitten, zoals de D-trens, maar hebben een extra tussenstuk dat de notenkraker werking in de paardenmond voorkomt. Het tussenstuk dat verbinding maakt met het bit creëert meer druk dan het enkelgebroken bit. Het middenstuk zorgt voor druk op de tong voor meer ongemak voor het paard tijdens het paardrijden.

Plastic en Koper Bitten

Sommige plastic bitten hebben een smaak waar de paarden van houden! Het is een simpel bit om te gebruiken, en de paarden houden van de smaak. De koperen bitten zorgen voor meer aanmaak van speeksel in de mond dan andere bitten.

Bitten met meerdere ringen en Pelham Bitten

De bitten met meerdere ringen worden gebruikt voor eenvoudigere controle over het paard. Je ziet ze vaak bij springpaarden. Deze bitten worden gebruikt door ervaren ruiters omdat ze bij onjuist gebruik een tegenovergesteld effect op het paard kunnen hebben. Elk van de ringen heeft een andere werking op het paard afhankelijk aan welke ringen je de teugels hebt bevestigd. De Pelham bitten worden gebruikt als overgang van trensen naar kettingbitten of drierings bitten. Het is geen ruw bit, omdat het een overgangsbit is. Je ziet ze in shows bij dressuur of springen.