Leren rijlaarzen inlopen De beste tips & tricks!

25. april 2020 / Product tips / 3 Minuten
Leren rijlaarzen inlopen De beste tips & tricks!
Leren en rijlaarzen en chaps zien er bijzonder elegant uit, zijn zeer duurzaam en vormen zich perfect aan je lichaam. Maar tot het zover is, moeten leren rijlaarzen eerst worden ingelopen. Afhankelijk van de dikte en het type leer kan het zijn dat je er 3 tot 20 keer mee moet rijden voordat het leer zich perfect aan de vorm van je voeten en benen heeft aangepast. Maar daarna wil je met niets anders meer rijden!

Leren rijlaarzen

Leren rijlaarzen welke voor jou perfect passen zullen in het begin altijd iets te hoog zijn en kunnen daarom behoorlijk vervelend zitten in je knieholte. Maar aangezien alle leren rijlaarzen bij de enkel 1-2 cm zullen inzakken zal dit vervelende gevoel na verloop van tijd vanzelf verdwijnen en zullen de rijlaarzen de juiste hoogte hebben. Daarnaast is het leer in het begin nog stug waardoor het de eerste paar keer geen pretje is om je nieuwe leren rijlaarzen te dragen. Helemaal dressuurlaarzen welke vaak hoger zijn en daarnaast ook zijn gemaakt met een hardere en stuggere schacht moeten echt even goed worden ingelopen. Je kan de eerste paar keer dat je je nieuwe leren rijlaarzen draagt de meeste kwetsbare gebieden zoals je knieholte, hak en hiel beschermen met pleisters. Als de rijlaarzen goed passen, zouden ze om de voet zelf niet al te oncomfortabel moeten zitten. Je kan het jezelf ook wat gemakkelijker maken door de rijlaarzen op de betreffende plaatsen een paar keer te behandelen met speciale ledercrème. Overdrijf dit alleen niet en voorkom dat je rijlaarzen er vet uit gaan zien of plakkerig worden.

Voordat je voor de eerste keer met je nieuwe leren rijlaarzen op je paard stapt moet je er een paar keer, bijvoorbeeld in huis, mee hebben gelopen zodat je er iets soepeler mee kan bewegen en de rijlaarzen een fractie minder stug zijn. Dit kan soms best een paar dagen duren, afhankelijk van het type leer en het model van de rijlaarzen. Neem niet te veel hooi op je vork voor de eerste keren dat je met je nieuwe rijlaarzen aan gaat rijden: Een springtraining of een stevige crosscountry rit met korte stijgbeugels zou waarschijnlijk nog teveel van het goede zijn. Kies liever voor een lichte dressuur training met iets langere stijgbeugels. Gebruik je leren rijlaarzen ook alleen tijdens het rijden en niet in en om de stal aangezien mest, vocht en modder je rijlaarzen aantasten waardoor deze sneller slijten. Heb je leren rijlaarzen met een ritssluiting aangeschaft? Zorg dan dat de rits altijd volledig open is als je de rijlaarzen aan of uit doet.

leren-rijlaarzen

Leren chaps en leren gaithers in combinatie met jodhpurs

Leren chaps of leren gaithers in combinatie met bijvoorbeeld jodhpurs zijn over het algemeen meteen al een stuk comfortabeler dan leren rijlaarzen en hoeven minder te worden ingelopen. De reden hiervoor is dat er vaak een strook elastiek langs de ritssluiting zit. Daarnaast is het materiaal van leren chaps of gaithers gewoonlijk ook iets dunner dan dat van leren rijlaarzen. Ook heb je rondom je enkel sowieso meer ruimte en bewegingsvrijheid dan met leren rijlaarzen waar je meteen profijt van hebt met het inlopen. Toch zijn leren chaps of gaithers, als ze goed passen, in het begin altijd een beetje te lang en kunnen ze ook in je knieholte drukken. Als je voor de eerste paar keren met je nieuwe chaps of gaithers gaat rijden is het ook nu aan te raden de stijgbeugels niet te kort te doen om schaafwonden in de knieholte te voorkomen.

leren-chaps

Leren jodhpurs

Net als gewone leren schoenen moet je je nieuwe jodhpurs ook eerst inlopen, het handigste is om ze eerst een paar keer thuis te dragen voordat je ermee gaat rijden. Zo kunnen ze zich aan de vorm van je voet aanpassen en zullen ze uiteindelijk heerlijk zitten. In de regel duurt het niet zo lang voor je nieuwe leren jodhpurs zijn ingelopen, zo kan je al snel genieten van het rijden met je nieuwe paardrijschoenen.

leren-jodhpurs

Hoe moet je je leren rijlaarzen onderhouden:

Nadat je leren rijlaarzen, chaps of jodhpurs zijn ingelopen, zijn ze perfect aan je voeten en onderbenen aangepast en kan je er lang van genieten. Door je leren producten goed te onderhouden verleng je de levensduur en heb je er alleen maar langer plezier van. Maak je leren rijlaarzen na gebruik altijd direct schoon. Borstel met een zachte borstel het vuil eraf en veeg ze schoon met een licht vochtige doek. Gebruik bij voorkeur alleen speciale reinigingsmiddelen voor leren rijlaarzen en geen standaard zadelzeep. Behandel de beweegbare delen (rondom de enkels en de achterkant van de knie) van tijd tot tijd in met een goede ledercrème, geen ledervet. Je kan de hele rijlaarzen van tijd tot tijd met schoensmeer behandelen om de kleur, glans en sterkte van het materiaal te behouden. Berg ze netjes op in een niet te vochtige goed geventileerde ruimte. Je leren rijlaarzen opbergen in je zadelkast is vaak geen goed idee. Zet je leren rijlaarzen of jodhpurs ook niet in de buurt van de verwarming, hierdoor zal het leer uitdrogen en uiteindelijk gaan breken. Speciale laarzenspanners behouden zorgen ervoor dat je rijlaarzen hun vorm behouden. Een speciale laarzentas is ideaal om je rijlaarzen in mee te nemen zonder dat ze vies worden of beschadigen.

leren-rijlaarzen-onderhouden
Meer rijlaarzen, jodhpurs en chaps
Ontdek meer
bandageer correct en bescherm de benen van je paard
Waarvoor kan ik mijn paard bandageren en hoe moet het? Waar moet ik rekening mee houden en hoe kan ik de juiste bandage vinden voor mijn paard? Horze laat je zien.
29. april 29. april 2021 / Product tips / 2 Minuten
Hoefschoenen het praktische alternatief voor hoefijzers
Waarom zijn hoefschoenen zo belangrijk? We leggen uit hoe je geschikte hoefschoenen voor je paard kan vinden en waar je op moet letten bij de aanschaf van hoefschoenen.
25. september 25. september 2020 / Product tips / 3 Minuten
Welke singel is geschikt voor mijn paard?
Er zijn verschillende soorten singels; dressuursingels, veelzijdigheidssingels en springsingels. Welke singel je nodig hebt hangt van je zadel. Daarnaast kan je kiezen uit tal van modellen en materialen. Horze vertelt je er meer over.
03. april 03. april 2020 / Product tips / 2 Minuten
Welke neusriem is geschikt voor mijn paard?
Neusriemen zijn er in heel veel verschillende modellen en hebben allemaal hun eigen inwerking en eigenschappen.
16. maart 16. maart 2020 / Product tips / 3 Minuten