Welke singel is geschikt voor mijn paard?

03. april 2020 / Product tips / 2 Minuten
Welke singel is geschikt voor mijn paard?

Er zijn verschillende soorten singels. In principe kan je ze in twee groepen onderverdelen: lange singels, welke tussen het onderste en bovenste zweetblad van je zadel worden vastgemaakt, en korte singels. Lange singels zijn er zowel met als zonder buikflap. Een lange singel zonder buikflap noem je een veelzijdigheidssingel, met buikflap worden ze meestal springssingels genoemd. Korte singels heten dressuursingels. Welke singel je nodig hebt hangt af van de lengte van je singelstoten. De meeste veelzijdigheidszadels en springzadels hebben korte singelstoten, hiervoor heb je dus een lange singel nodig. Eventingzadels hebben in de meeste gevallen lange singelstoten, net als dressuurzadels. Je hebt voor deze zadels dus een dressuursingel nodig. Daarnaast is kan je nog kiezen voor singels van heel veel verschillende materialen, specifieke eigenschappen en vormen. Deze keuzemogelijkheden zijn vaak gelijk voor zowel de lange als korte singels.

Verschillende modellen singels

Standaard singels

Een standaard model singel is in principe gewoon een rechte singel. Deze singels zijn over het algemeen geschikt voor paarden die niet bijzonder gevoelig zijn in de singelstreek en hier door hun anatomie en lichaamsbouw ook geen probleemzones hebben.

Anatomische singels

Anatomische singels zijn in de ellebogen van het paard iets teruggesneden om iets hier iets meer ruimte te creëren. Een anatomische singel geeft, mits deze goed past en correct wordt vast gemaakt, een optimale bewegingsvrijheid. Een anatomische singel kan in het midden ook wat breder zijn zodat de druk over een zo groot mogelijk oppervlak kan worden verdeeld op het belangrijkste contactpunt. Bij een anatomische singel is het erg belangrijk dat je de juiste maat aanschaft welke past bij jouw paard. Bij een te korte anatomische singel zal het terug gesneden gedeelte te laag zitten en bij een te lange singel zal dit boven de elleboog vallen. Daarnaast moet je een anatomische singel altijd recht aansingelen: de gesp moet zowel aan de linker als rechter kan op hetzelfde gaatje van je singelstoot zitten. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het midden van de singel ook goed in het midden van je paard ligt. Een scheve singel zal een ongelijke druk geven.

Singels met buikflap

Singels met een buikflap worden in principe alleen gebruikt voor springpaarden en daarom dus ook vaak springssingels genoemd. De buikflap zorgt voor extra bescherming en voorkomt dat het paard zichzelf met zijn hoefijzers en eventueel proppen/ kalkoenen beschadigd of aantikt boven de sprong. Daarnaast bevorderen ze een stabiele ligging van je springzadel. Let er wel op dat de buikflap niet te breed is en de bewegingsvrijheid van het paard belemmerd. De meeste springssingels hebben een extra ring of gesp in het midden zodat je er gemakkelijk een hulpteugel of een borsttuig aan kan vastgespen. Deze kan ook weer snel en makkelijk worden verwijderd zonder de hele singel los te hoeven maken.

Singels met specifieke eigenschappen

Voor sommige paarden kan het erg lastig zijn een singel te vinden welke comfortabel zit, waar het paard geen plekjes van krijgt en welke een voor dat specifieke paard een optimale bewegingsvrijheid geeft. Voor deze paarden zijn er verschillende modellen singels op de markt met hele specifieke eigenschappen en ontwerpen. Je kan hierbij vooral denken aan aan singels met afzonderlijke componenten.

Singels van verschillende materialen

Nylon singels

Nylon is een zeer robuust en duurzaam materiaal dat bovendien gemakkelijk is te onderhouden. Een nylon singel is meestal niet geschikt voor gevoelige paarden omdat ze in combinatie met zweet gemakkelijk schuurplekken kunnen veroorzaken.

Singels van neopreen

Neopreen is een zeer zacht en soepel materiaal. Zelfs bij een bezweet paard blijft neopreen soepel en comfortabel. Door de rond afgewerkte randen en het feit dat een singel van neopreen vaak weinig stiksels heeft wordt de kans op schuurplekken en wondjes tot het minimum beperkt. Dit maakt een singel uit neopreen vaak ook erg geschikt voor gevoelige paarden. Bijkomend voordeel is dat neopreen heel gemakkelijk schoon te maken is: je borstelt het gemakkelijk af, veegt het schoon met een spons of spoelt het uit in een emmer water. Daarnaast kunnen de meeste singels van neopreen worden gewassen in de wasmachine. Gebruik hiervoor wel een waszak.

Leren singels

Leer is een natuurproduct en vereist meer onderhoud dan de meeste synthetische stoffen. Het is aan te raden een leren singel na elk gebruik even schoon te vegen met een vochtige doek. Daarnaast moet het leer op zijn tijd grondig worden gereinigd met zadelzeep. Om het leer in goede conditie te houden moet het worden behandeld met ledervet of crème daarentegen is leer een onovertroffen materiaal wat betreft comfort en duurzaamheid. Let wel op dat er verschillende soorten leer zijn en dat de kwaliteit erg kan verschillen. Als je een leren singel wilt aanschaffen kies er dan eentje van goede kwaliteit en zacht leer. Je hebt tegenwoordig ook singels van (diervriendelijk) artificieel leer. Artificieel leer absorbeert geen vocht en vuil en scheurt en verkleurt niet. Maak deze singels alleen niet schoon met glycerinezeep of andere producten voor gewoon leer, maar gebruik een speciaal schoonmaakmiddel.

Bont singels

Voor bijzonder gevoelige paarden is een singel met bont vaak een uitkomst. Echt bont heeft een uitmuntende drukverdelende werking en is super zacht voor de huid. Bont singels zijn vaak erg geschikt voor paarden die snel last hebben van drukplekken, schuurplekken of wondjes. Paarden met singelnijd kunnen ook erg positief reageren op een singel met bont. Er zijn twee verschillende opties als je een singel met bont wilt gebruiken: je kan kiezen voor een singel welke aan de binnenkant is gevoerd met bont of voor een losse singelhoes van bont welke je om je huidige singel heen schuift. Let er bij een losse hoes wel extra goed op dat deze mooi glad zit zonder plooien of vouwen. Een plooi of vouw zal namelijk alsnog kunnen gaan schuren of drukplekken kunnen veroorzaken, bij een met bont gevoerde singel heb je dit probleem niet. Als je een leren singel aanschaft met een bont voering let dan op dat deze afneembaar is zodat je het bont apart kan wassen.

Belangrijke dingen om op te letten

  • Borstel je paard voordat je gaat opzadelen en zorg dat de hele singelstreek goed schoon is voordat je de singel vast maakt. Controleer dit door er met je hand langs te wrijven. Opgedroogd zweet is, met name in de ellebogen van je paard, soms nauwelijks te zien maar wel te voelen.
  • Onderhoud ook je singel goed en gebruik alleen een schone singel om schuurplekken en wondjes te voorkomen.
  • Welk model en materiaal singel voor jouw paard geschikt is hangt af van je paard. Aangezien elk paard verschillend is blijft het vaak een kwestie van uitproberen om een geschikte singel te vinden.
  • Singel je paard nooit in 1 keer aan maar doe dit gaatje voor gaatje. Zorg dat je singel zowel aan de rechter als linker kant op hetzelfde gaatje zit na het aansingelen.
  • Zorg voor een goed passende singel welke niet te kort is en niet te dicht achter de ellebogen sluit.
  • Voorkom huidplooien onder de singel. Soms kan het nodig zijn met je hand de huid onder de singel glad te wrijven. De voorbenen van je paard stretchen na het aansingelen kan bij sommige paarden ook noodzakelijk zijn voor een goede positie en ligging van de singel.
  • Een extra ring of gesp in het midden van een singel is gemakkelijk voor het bevestigen van een hulpteugel of een borsttuig. Deze kan ook weer snel en makkelijk worden verwijderd zonder de hele singel los te hoeven maken.
  • Kies je voor een singel met elastiek bij de gespen? Zorg dan dat dit aan beide kanten gelijk is. Een singel moet óf aan beide kanten wel óf geen elastiek hebben, een singel met maar aan één kant elastiek kan een ongelijke druk geven.
  • Bij een dressuursingel moeten de gespen altijd op de singel vallen en mogen niet tegen het paard aan komen.
Nog meer singels
Ontdek meer
bandageer correct en bescherm de benen van je paard
Waarvoor kan ik mijn paard bandageren en hoe moet het? Waar moet ik rekening mee houden en hoe kan ik de juiste bandage vinden voor mijn paard? Horze laat je zien.
29. april 29. april 2021 / Product tips / 2 Minuten
Hoefschoenen het praktische alternatief voor hoefijzers
Waarom zijn hoefschoenen zo belangrijk? We leggen uit hoe je geschikte hoefschoenen voor je paard kan vinden en waar je op moet letten bij de aanschaf van hoefschoenen.
25. september 25. september 2020 / Product tips / 3 Minuten
Leren rijlaarzen inlopen De beste tips & tricks!
Leren rijlaarzen en chaps zien er bijzonder elegant uit, zijn zeer duurzaam en passen zich perfect aan de vorm van de ruiter aan. Je moet ze alleen eerst inlopen. We geven je hiervoor de beste tips & tricks.
25. april 25. april 2020 / Product tips / 3 Minuten
Welke neusriem is geschikt voor mijn paard?
Neusriemen zijn er in heel veel verschillende modellen en hebben allemaal hun eigen inwerking en eigenschappen.
16. maart 16. maart 2020 / Product tips / 3 Minuten