Je paard longeren trainen aan de longeerlijn

29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn

Wat is longeren precies?

Longeren is een populaire manier om je paard vanaf de grond te trainen. Longeren is voor veel paardeneigenaren een vast onderdeel geworden in hun wekelijkse trainingsschema als alternatief voor een training onder het zadel.

Wat is een correcte manier om mijn paard te longeren?

Bij het longeren sta je in het midden van een cirkel terwijl je paard in rondjes om je heen beweegt. Het voordeel hiervan is dat je je paard onbelast, dus zonder ruiter op de rug, kan trainen. Je kan de opleiding en africhting van een jong paard beginnen met grondwerk. Op deze manier leren jullie goed te communiceren, het verbetert het onderlinge vertrouwen en je paard leert de basiscommando's. Een mooie tweede stap is om je paard te longeren. Ook volwassen en hoger opgeleide paarden kan je perfect trainen door ze te longeren. Het is een fijne afwisseling voor je paard. Longeren kan ook worden ingezet om een paard na een blessure weer mee op te bouwen.

longeercirkel
longeercirkel

Het is het meest ideaal om je paard te longeren in een longeercirkel, maar het is natuurlijk ook mogelijk je paard in de buitenbak of binnenhal te longeren. Een bodem welke niet te zwaar is en voldoende grip geeft is belangrijk bij het longeren. Een goede afmeting voor een longeercirkel is 14-16 meter. Voor jonge paarden kan een wat grotere longeercirkel prettig zijn om de belasting zo licht mogelijk te maken. Daarnaast kan het handig zijn je longeercirkel af te zetten met prikpaaltjes en lint.

Het op de correcte manier longeren van je paard heeft een positief effect op de gezondheid en bespiering. Het is belangrijk dat je paard altijd voorwaarts – neerwaarts gaat en goed over de rug loopt met een actief achterbeen in een ontspannen en correcte houding. In het ideale geval kan je dit bewerkstelligen zonder het gebruik van hulpteugels.

In sommige gevallen kan het prettig zijn je paard tijdens het longeren te ondersteunen door het gebruik van de juiste hulpteugels. Welke hulpteugel je kiest en hoe je deze bevestigt aan je longeersingel hangt onder andere af van je trainingsdoel, de leeftijd en africhtingsgraad van je paard en je eigen kunnen. Je kan de hulpteugels op verschillende manieren instellen, zowel lang en laag als meer opgericht. Het is ook mogelijk lang en laag te beginnen en op het eind van je trainingssessie je paard wat hoger in te stellen. Hulpteugels stimuleren en ondersteunen je paard om in een correcte en ontspannen houding te lopen, ze mogen echter nooit worden gebruikt om een houding af te dwingen. Stel je hulpteugels zo af dat je paard altijd met de neus op de loodlijn kan lopen, het liefst zelfs iets ervoor. Verkeerd afgestelde hulpteugels kunnen een averechts affect hebben met alle gevolgen van dien. Het is van belang, wanneer je hulpteugels wilt gebruiken bij het longeren, je paard altijd eerst in zijn eigen houding op te warmen.

Frequente tempowisselingen, schakelingen, overgangen en het wisselen van hand (het is aan te raden dit om de 5 minuten te doen) zorgen voor een betere conditie, gerichte spierontwikkeling en voldoende afwisseling tijdens het longeren. Longeer nooit te lang, begin bijvoorbeeld met 10 minuten per keer en bouw het op naar 20-30 minuten per keer, afhankelijk van je paard. Longeer je paard ook niet dagelijks, meestal is 1 tot 2 keer per week voldoende. Een goede warming-up en cooling down is ook bij het longeren belangrijk.

Wat heb ik nodig om te kunnen longeren?

Geschikte longeerartikelen

Longeren met een kaptoom

Je kan je paard longeren met bijvoorbeeld een touwhalster of een hoofdstel, maar daarnaast kan je ook kiezen voor een kaptoom. Het voordeel van het longeren met een kaptoom is dat je deze zonder bit kan gebruiken. Een kaptoom werkt in op het neusbeen en achter de oren van je paard, en niet op de lagen in de mond. Dit kan, helemaal bij jonge en onervaren paarden, een groot voordeel zijn. Daarnaast kan je paard zich vrij bewegen en heeft het niet de mogelijkheid te steunen op het bit waardoor je je paard goed kan observeren. Je paard leert goed in balans en “op eigen benen” te lopen. Let wel op dat een kaptoom vrij scherp kan inwerken op de nek en halswervelkolom van je paard, gebruik hem daarom altijd correct. Het is tevens mogelijk om met een kaptoom te longeren in combinatie met een bit en/ of longeerhulpteugels.

Welke kaptoom is geschikt?

Een leren kaptoom is vaak wat zwaarder waardoor het stabieler ligt en is daardoor erg geschikt om mee te longeren. Echter kunnen andere modellen en materialen kaptomen ook geschikt zijn. Sommige modellen hebben een neusijzer. Het belangrijkste is dat een kaptoom goed past, niet kan schuiven en correct wordt afgesteld. De neusriem moet tenminste 2 vingers breed onder het jukbeen liggen in verband met de vele bloedvaten en zenuwen welke hier dicht onder het huidoppervlak liggen.

Een geschikte longeerlijn voor longeren

Natuurlijk heb je ook een longeerlijn nodig om te longeren. Longeerlijnen zijn gemaakt van webband of zacht nylon materiaal. Welk materiaal je prettiger vindt en beter en comfortabeler in de hand ligt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een longeerlijn is noodzakelijk voor het maken van het juiste contact met je paard. Je kan hem tijdens het longeren op verschillende manieren bevestigen aan je hoofdstel. Bij het gebruik van een kaptoom wordt de longeerlijn vaak aan de middelste ring boven op de neus van je paard vast gemaakt.

Als alternatief kan je overwegen om je paard te longeren aan de dubbele longe, ook wel dubbele lijnen genoemd. In dat geval wordt de longeerlijn aan beide kanten van het bit vast gemaakt. Het grote voordeel hiervan is dat je niet alleen maar op de longeercirkel hoeft te werken, je kan je paard ook rechte lijnen laten lopen en gemakkelijk omstellen. Een dubbele longe stelt je in staat je paard vanaf de grond nog beter en preciezer te trainen en te laten buigen. Daarnaast heeft het longeren met dubbele longe een positief effect op de activering van de achterhand van je paard. Het longeren met dubbele lijnen vraagt wel enige ervaring.

Een kleine tip: Zorg ervoor dat je je paard longeert met rijhandschoenen aan, zodat je je handen niet brandt als de longeerlijn door je hand glijdt.

Gebruik een goede longeerzweep

Als verlengde van je arm is een longeerzweep noodzakelijk. Je gebruikt een longeerzweep als drijvende hulp om het paard voorwaarts te vragen. Een longeerzweep is meestal 1.80m lang en heeft een slag van 4-5 m zodat je je paard veilig en makkelijk kan bereiken. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals super lichte modellen van glasvezel.

De juiste longeersingel

Een goede longeersingel moet voldoende ringen hebben. Dit is belangrijk om je hulpteugel op de juiste positie te plaatsen voor een correcte en gerichte inwerking.

Longeersingel met ringen voor het bevestigen van je hulpteugel
Longeersingel met ringen voor het bevestigen van je hulpteugel

Verschillende hulpteugels voor longeren

  • Bijzetteugels: Twee losse riemen welke van de longeersingel naar het bit lopen. Sommige modellen hebben een stukje met elastiek of een rubberen ring voor extra "vering" en "gevoel" in de teugel om een te stugge verbinding te voorkomen. Een bijzetteugel nodigt je paard uit na te geven en goed over de rug te lopen. Bijzetteugels mogen nooit te kort worden afgesteld om te voorkomen dat je paard een onnatuurlijke houding aan moet nemen of in een houding wordt gedwongen.
  • Driehoeksteugel: Als alternatief voor bijzetteugels kan je je paard longeren met behulp van een driehoeksteugel. Een driehoeksteugel heeft als doel de juiste hoofd-hals houding van je paard te stimuleren door de opwaartse beweging te beperken. Wanneer het paard het hoofd te hoog houdt zal de driehoeksteugel inwerken en druk geven op het bit. Wanneer het paard nageeft zal de druk afnemen. In onkundige handen heeft een driehoeksteugel een scherpe inwerking. Een driehoeksteugel mag nooit te strak worden afgesteld.
  • Slofteugels: Een slofteugel lijkt erg op een driehoeksteugel echter kan je deze op meerdere manieren bevestigen aan de longeersingel waardoor je meer kan variëren.
  • Halsverlenger: Een elastiek welke vanaf de singel langs het bit naar achter de oren van je paard loopt. Het nadeel van een halsverlenger is dat veel paarden er snel op gaan hangen en hun rug niet gebruiken.
  • Chambon en gogue: Beide hulpteugels lijken erg op elkaar. De chambon en gogue veroorzaken druk op het hoofd van je paard zodra deze zijn hoofd optilt en daarmee zijn rug wegdrukt. Wanneer je paard in een voorwaarts neerwaartse houding gaat lopen zal de teugel verslappen en wordt de druk weggenomen. Op deze manier wordt je paard gestimuleerd om in een voorwaarts neerwaartse houding, en dus met een ontspannen rug, te gaan lopen.
  • Pessoa teugel: Loopt vanaf de longeersingel naar het bit, vervolgens via een katrol terug naar de longeersingel. Bij een pessoa teugel loopt er eveneens een koord achter de achterhand, net boven het spronggewricht, langs. De functie hiervan is het activeren van het achterbeen wat een positief effect heeft op de buik- en rugspieren van je paard. Je kan je paard op vier verschillende wijze instellen met een pessoa teugel; lang en laag, middelhoog, hoog en dressuur.
Een paard met een elastische halsverlenger
Een paard met een elastische halsverlenger

De juiste beenbescherming tijdens het longeren

Net als bij het rijden kan het verstandig zijn je paard beenbescherming om te doen tijdens het longeren. Helemaal bij paarden welke zichzelf geregeld aantikken of verwonden is beenbescherming aan te raden. Of jouw paard beenbescherming nodig heeft tijdens het longeren moet je voor jezelf afwegen en beoordelen. Het kan een keuze zijn preventief te werken. De meeste beenbeschermers zijn geschikt voor tijdens het longeren. Beenbeschermers welke tijdens het rijden kunnen worden gebruikt kan je ook gebruiken bij het longeren. Of je bandages, pijpkousen, peesbeschermers of bijvoorbeeld 3 in 1 beschermers kiest is afhankelijk van je paard en je eigen persoonlijke voorkeur. Springschoenen kunnen voorkomen dat je paard zijn ijzers eraf loopt tijdens het longeren of de hoef, hoefballen of kroonrand beschadigd.

Meer longeerartikelen
Ontdek meer
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten
Het “Skala der Ausbildung”
Hoe ziet de klassieke opleiding van een paard eruit volgens het “Skala der Ausbildung”? Hier vind je alle te doorlopen fasen en waar je rekening mee moet houden, inclusief een gedetailleerde illustratie.
24. februari 24. februari 2021 / Gids / 2 Minuten