Western rijden wat is het eigenlijk?

19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Western rijden doet ons denken aan het wilde westen, cowboys, kampvuren en rammelende sporen. Western rijden is een ongedwongen, maar toch veeleisende rijstijl. Western paarden zijn kleine, behendige, bijzonder doortastende en sterke paarden.

 

De geschiedenis en oorsprong van het westernrijden

 

De westernsport vindt zijn oorsprong in Amerika. Vroeger brachten Spaanse kolonisten hun paarden en hun met stro gevulde zadels naar Amerika en vestigden zich daar. Ze stichtten grote veeboerderijen waarop het gebruik van paarden onmisbaar was. De paarden werden steeds specifieker voor hun werktaken gefokt. Hierdoor ontstond een uniek type paard en een eigen rijstijl welke steeds meer afweek van de oorspronkelijke Europese rijstijl. In samenhang met de Indianen, die zich meestal op paarden verplaatsten en deze alleen met hun benen bestuurden, ontstond het western rijden.

Omdat cowboys het grootste deel van de dag in het zadel doorbrachten voor het drijven van vee, moest het zadel zo comfortabel mogelijk zijn. De paarden moesten snel, wendbaar en onbevreesd zijn voor het werk op de boerderij. Dit was belangrijk om het vee doeltreffend te kunnen drijven. Met deze informatie wordt al snel duidelijk waaruit de typische disciplines in de western sport zich hebben ontwikkeld.

Welke paarden zijn geschikte western paarden?

De meeste voorkomende western paarden zijn Appaloosa’s, Quarter horses en Paint horses. Deze rassen worden ongeveer 160 cm hoog en hebben een tamelijk vierkante bouw. Door hun gespierde achterhand en lichaamsbouw zijn western paarden in staat korte en snelle wendingen te maken. Door hun van nature onbevreesde en kalme karakter zijn westernpaarden ook de ideale keuze voor het werken met vee.

quarter-horse

De rijstijl - Waarin verschilt western rijden met klassieke dressuur?

De filosofie van het western rijden is om het voor een paard moeilijk te maken het verkeerde te doen en makkelijk om het juiste te doen. Bij western rijden ga je ervan uit dat het paard druk probeert te ontwijken. Daarnaast komt bij het western rijden vooral veel werkwilligheid en zelfstandigheid vanuit het paard kijken. Je probeert met zo klein mogelijke hulpen zo veel mogelijk gedaan te krijgen. Je rijdt meer met je zit dan met je teugels in vergelijking met de klassieke dressuur, waar de ruiter de teugels permanent in contact met de mond vasthoudt. Het westernpaard wordt idealiter gereden met een losse teugel en reageert gevoelig op gewicht, zithulpen en beenhulpen. De western ruiter moet immers meestal één arm vrij hebben voor zijn lasso bij het hoeden van vee.

Welke disciplines zijn er in het western rijden?

Reining

Reining is het dressuur onderdeel van de western sport. Bij de reining rijdt de ruiter een proef (pattern) in galop. Reining omvat verschillende voorgeschreven oefeningen (manoeuvres) zoals spins, cirkels, wissels en sliding stops. Om dit te kunnen doen, dragen paarden vaak speciale hoefijzers. Alle oefeningen, ook wel manoeuvres genoemd, worden met de teugels in één hand gereden. De paarden worden beoordeeld op een vloeiende uitvoering van de oefeningen en op snelheid en spektakel. De ruiter moet iedere beweging van het paard kunnen controleren. Het paard mag niets zelfstandig uitvoeren.

sliding-stop

Trail

In dit onderdeel wordt de verrichtingen van het paard over hindernissen en obstakels beoordeeld, de nadruk ligt op opvoeding, africhting en een goede vertrouwensrelatie tussen ruiter en paard. Trail betekent letterlijk ‘spoor’. Dit spoor wordt met hindernissen uitgezet in de rijbak. Een trail bestaat in ieder geval uit het openen, doorrijden en sluiten van een hek, het rijden over minstens 4 balken en een hindernis waarbij het paard achterwaarts gaat. Daarnaast wordt niet alleen een beroep gedaan op de vaardigheid van het paard, maar het paard wordt ook gevraagd zijn ruiter te vertrouwen in onbekende situaties zoals het oversteken van houten bruggen, dekzeilen of fladderlinten. Het paard moet bij het rijden van de trail attent zijn en waar mogelijk zelfstandig zijn weg door de hindernis vinden. Daarnaast moet het bij moeilijke hindernissen braaf reageren op de hulpen van de ruiter. De trail moet correct en vlot worden afgelegd.

Western Pleasure

In Western Pleasure worden de gangen van het paard getoond en beoordeeld door de juryleden. Bij de western pleasure worden de stap (walk), draf (jog of trot) en galop (lope) beoordeeld evenals de houding van de ruiter en het paard. De ruiters moeten deze gangen zowel op de linker- als de rechterhand tonen. Als de jury twijfelt tussen de hoogst geplaatsten kan het zijn dat de ruiters hun paard ook nog achterwaarts moeten laten gaan. Het paard moet worden gereden aan een losse teugel, zonder dat de ruiter het paard overmatig stoort of corrigeert.

Cutting

Cutting staat voor het werken met vee. Bij deze discipline heeft de ruiter twee en een halve minuut de tijd om een koe uit een kudde te drijven en van de kudde te scheiden ofwel “te snijden”. De paarden moeten voor dit onderdeel heel veel “cowsense” (gevoel voor vee) hebben. Ze moeten namelijk voornamelijk op eigen initiatief hun werk doen. De paarden moeten slimmer en sneller zijn dan de koe. Het is dus belangrijk dat de paarden daarbij ook lichamelijk heel geschikt zijn voor dit werk en snel, wendbaar en sterk zijn. De ruiter moet goed meegaan met de bewegingen van het paard en mogen deze zo min mogelijk storen.

Superhorse

Vroeger werd dit “Versatility Ranch Horse” genoemd. In deze test wordt de algemene bekwaamheid en kwaliteit van het westernpaard in verschillende disciplines beoordeeld. De test bestaat uit de volgende onderdelen: Ranch Trail, Ranch Cutting, Working Ranch Horse, Ranch Riding en Ranch Conformation.

Showmanship at Halter

Zoals de term al doet vermoeden gaat het hier om het tonen van het paard aan de hand. Bij Showmanship at Halter wordt de voorbrenger dus beoordeeld op zijn vermogen het paard te presenteren. De combinatie moet een bepaald “pattern” uitvoeren in stap, draf of uitgestrekte draf. Daarnaast kunnen wendingen en achterwaarts gaan worden gevraagd. Ook moet de voorbrenger het paard ergens in de proef ‘vierkant’ neerzetten en voorstellen aan de jury. De voorbrenger mag het paard niet aanraken. De combinatie wordt beoordeeld op hoe het paard wordt voorgebracht, het totaalbeeld en de presentatie van de combinatie, de verzorging van het paard, de uitrusting en de alertheid van het paard.

Het geven van hulpen bij het western rijden

Bij western rijden voert het paard zijn taken uit door het geven van hulpen. De hulpen worden gegeven met de teugels, kuiten en het gewicht van de ruiter.

  • Overgang naar draf of jog: Klak met je tong, doe je hand iets naar voren en geef been.
  • Aanspringen in galop: Maak een kusgeluid met je tong, plaats je buitenbeen een handbreedte achter de singel en hef je binnenhand op om aan te galopperen.
  • Reverse: Het veranderen van hand door een linksomkeert of rechtsomkeert met een draai van 180 graden. Plaats je gewicht in de tegenovergestelde richting, zet het paard met je buitenbeen en buitenteugel om, je houdt je binnenbeen hierbij ontspannen.
  • Terug in tempo: Maak je zwaar, ga diep in het zadel te zitten en neem de teugels iets naar achteren.
  • Stoppen: Zeg “Ho”, ga diep en nog zwaarder in het zadel gaan zitten en doe je benen naar voren. Geef eventueel een lichte teugelhulp naar achteren.
  • Achteruit: Je verplaatst je gewicht naar je benen en gaat daarbij diep zitten. De ruiter duwt minimaal op de singel en ondersteunt met het stemcommando "terug".

Hulp bij het western rijden

De kledingstijl is bij het western rijden, net als de rijstijl, vrij casual. De ruiter draagt meestal een spijkerbroek, een riem, western laarzen en (indien nodig) sporen. Op de spijkerbroek wordt vaak een blouse gedragen. De cowboyhoed maakt de look bij het western rijden helemaal compleet. Er zijn echter ook steeds meer western ruiters welke, tijdens het rijden, kiezen voor een veiligheidshelm.

Het harnachement voor een westernpaard

westernzadel

Net als in andere disciplines draagt het westernpaard een zadel en een hoofdstel of een sidepull. Het westernzadel verschilt echter sterk van het klassieke zadel welke wordt gebruikt bij de Engelse rijstijl: het heeft een bredere zit en een “knop”, welke is bedoeld om de lasso aan te bevestigen. Bovendien is het westernzadel veel zwaarder en groter, maar vaak comfortabeler dan een gewoon rijzadel. Onder het zadel zit een western pad, het zadeldek voor een westernzadel. Aangezien een westernzadel geen kussens heeft is het erg belangrijk dat de westernpad dik genoeg is voor een goede drukverdeling en schokabsorptie.

Om de benen van het paard te beschermen tegen verwondingen is er speciale beenbescherming voor western paarden verkrijgbaar, maar iedere andere beenbescherming welke je voor het klassieke paardrijden kan gebruiken is natuurlijk ook een optie. Je kan de beenbescherming gebruiken tijdens trainingen, in de meeste klassen zijn beenbeschermers tijdens wedstrijden verboden.

Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Het “Skala der Ausbildung”
Hoe ziet de klassieke opleiding van een paard eruit volgens het “Skala der Ausbildung”? Hier vind je alle te doorlopen fasen en waar je rekening mee moet houden, inclusief een gedetailleerde illustratie.
24. februari 24. februari 2021 / Gids / 2 Minuten