Natural Horsemanship harmonieuze samenwerking tussen mens en paard

19. februari 2021 / Gids / 3 Minuten
Natural Horsemanship harmonieuze samenwerking tussen mens en paard
Natural Horsemanship, ook wel afgekort met NH, streeft naar een eerlijke, paardvriendelijke en respectvolle interactie tussen paard en mens.

Wat is Natural Horsemanship?

Letterlijk betekent Natural Horsemanship 'natuurlijke band tussen mens en paard'. Als je begrijpt hoe een paard denkt en leert kan je dit gebruiken in jouw omgang met het paard. Voordat je begint met rijden is het dus belangrijk dat je eerst een vertrouwensband hebt opgebouwd met je paard. Pas als je via grondwerk de persoonlijkheid en het karakter van je paard hebt leren kennen, zijn lichaamstaal en signalen herkent en jullie elkaar begrijpen en vertrouwen is het tijd om te gaan rijden.

Het doel van NH is om op een harmonieuze en paardvriendelijke manier samen te werken en het paard zo goed mogelijk te leren kennen. Op deze manier kan je zijn behoeften inschatten en zijn vertrouwen en respect winnen.

Hoe werkt de Natural Horsemanship?

Natural Horsemanship is gebaseerd op de communicatie met je paard door middel van lichaamstaal. Natural Horsemanship doe je in eerste instantie niet wanneer je op je paard zit, maar vanaf de grond. Daarom wordt het vaak grondwerk genoemd. Om een harmonieuze relatie tussen mens en paard op te bouwen moet de mens zijn paard leren kennen, zijn signalen leren begrijpen en zijn lichaamstaal kunnen lezen. Er zijn verschillende trainingsmethodes met allemaal hetzelfde uiteindelijke doel; het krijgen van een vertrouwensband met je paard welke niet is gebaseerd op domineren, angst en/ of onderdrukking, maar door positieve bekrachtiging.

Welke uitrusting heb ik nodig voor Natural Horsemanship?

Alles wat je nodig hebt om met je paard grondwerk te doen is een geknoopt touwhalster, een leadrope / loswerktouw van ongeveer 3 – 4 meter en vooral basiskennis van lichaamstaal, gedrag en de manier van denken van het paard. Het touwhalster moet zijn gemaakt van het juiste materiaal, niet te dik en niet te dun. Daarnaast moet het touwhalster niet te zacht maar wel soepel en comfortabel zijn voor je paard. Het moet goed passen en op de juiste manier zijn geknoopt zodat het een correcte inwerking heeft op jouw paard. De neusriem van het touwhalster mag niet op het gevoelige onderste gedeelte van het neusbeen liggen. Daarnaast mag de neusriem ook niet te hoog zitten waardoor het op de gevoelige zenuwen en bloedvaten druk welke net onder het jukbeen dicht onder de huid liggen. Je paard moet bij het dragen van een touwhalster kunnen kauwen, likken en gapen, maar het mag niet zo groot zijn dat het kan schuiven en bijvoorbeeld in het oog kan komen.

Welke leadrope of welk loswerktouw je vervolgens kiest is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. In de regel moet een leadrope of loswerktouw een lengte van 4-6 meter hebben. Het moet goed stevig en zwaar genoeg zijn om de signalen zo optimaal mogelijk door te kunnen geven. De meeste leadropes en loswerktouwen hebben een leren uiteinde.

Communicatie via rangorde

Paarden communiceren met elkaar via een vaste hiërarchie. Paarden zijn kuddedieren en daarom van nature gewend om een leider te volgen. In een kudde heeft iedereen zijn eigen plaats. Bij NH leer je om je als vertrouwde en waardige leider op te kunnen stellen zodat je paard zich veilig bij je voelt en met plezier doet wat je vraagt.

De rangorde binnen een kudde wordt verduidelijkt door elkaar te bewegen; "wie beweegt wie". Ook moet je paard leren toegeven aan druk. Je leert je paard met grondwerk bepaalde regels welke je bevestigd door positieve bekrachtiging zoals aaien of het belonen met je stem. De grootste beloning die je je paard kan geven is een pauze. Na het succesvol uitvoeren van een taak is het dus belangrijk onmiddellijk de druk weg te nemen en je paard een pauze te geven. Door de pauze herkent je paard dat het gedrag positieve effecten heeft. Hiermee leer je je paard welk gedrag gewenst of ongewenst is.

het-paard-aaien

Een goede leider geeft zijn paard ruimte om te leren, zelf na te denken en te kunnen reageren.

Natural Horsemanship volgens Pat Parelli- de ideale introductie voor beginners

Paardentrainer Pat Parelli is in Nederland bekend geworden met zijn trainingsmethoden. Door middel van zijn seven games laat hij zien hoe mens en paard kunnen uitgroeien tot een harmonieuze eenheid.

Parelli seven games - Zeven spelletjes

Eén van Pat Parelli's bekendste methodes is de seven games. De methode van de seven games is gebaseerd op de aard van het paard en de manier waarop paarden met elkaar communiceren in de kudde. Het doel van de spelletjes en oefeningen is het opbouwen van een goede vertrouwensrelatie tussen mens en paard en het verbeteren van de onderlinge communicatie. De seven games zijn een rode draad binnen de Parelli trainingsmethode.

Parelli’s Seven Games:

  • Spel 1: The Friendly Game (vriendelijk)
  • Spel 2: The Porcupine Game (stekelvarken)
  • Spel 3: The Driving Game (drijven)
  • Spel 4: The Yoyo Game (jo-jo)
  • Spel 5: The Circling Game (cirkel)
  • Spel 6: The Sideways Game (zijwaarts)
  • Spel 7: The Squeeze Game (ertussen persen)
vertrouwen-van-het-paard

Het kan zo zijn dat de ene trainingsmethode beter bij jou en je paard past dan een andere trainingsmethode. Daarnaast kan je dingen uit verschillende methodes met elkaar combineren en hetgeen wat voor jullie werkt meenemen. Welke trainingsmethode je uiteindelijk ook kiest; het is altijd belangrijk te kijken naar de signalen van je paard, open te staan voor het karakter en de persoonlijkheid van jouw paard, het gedrag te begrijpen en je paard met respect te behandelen. Daarnaast is een goede leider altijd bereid om te blijven leren en zijn paard met veel zorg, respect en liefde te behandelen.

Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten