Tips voor de verzorging van je paard in de winter

11. december 2019 / Gids / 4 Minuten
Tips voor de verzorging van je paard in de winter
Lage temperaturen en korte dagen zorgen voor een uitdaging voor iedere paardeneigenaar. Horze geeft je tips om de verzorging van je paard in de winter makkelijker te maken. Als je klaar bent ziet je paard er misschien nog steeds uit als een verweerde berggeit, desalniettemin zal hij schoon, glanzend en zeer goed voorbereid zijn om ook de volgende dag weer samen te kunnen rijden.

 

Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen begint de wintervacht van je paard te groeien. En zoals alle paardeneigenaren weten zorgt dit altijd weer voor een heleboel uitdagingen. We willen nog steeds regelmatig kunnen rijden en onze paarden in conditie houden, maar een dikke wintervacht maakt de verzorging van je paard een stuk lastiger en tijdrovender.

Ondanks dat de temperaturen lager zijn in de winter zweten paarden met een wintervacht soms meer dan in de zomer. Daarnaast blijven ze ook na het rijden zweten, omdat de dichte vacht welke is gemaakt om je paard warm te houden slecht en met vertraging de overtollige warmte naar buiten doorlaat. Daarom koelen bezwete paarden met een dikke wintervacht langzaam af.

Na het rijden moet het vuil en zweet goed van je paard worden verwijderd. Het is echter vaak veel te koud om je paard te wassen. En als je hem zal wassen duurt het een eeuwigheid voor je paard weer droog is, het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je paard kou vat. Je paard buiten wassen is sowieso te koud, ook als je de beschikking hebt over warm water. Het zal te lang duren voordat je paard is opgedroogd met alle gevaren van dien.

paardenborstel

De dikte van de wintervacht bepaalt hoe lastig het wel of niet is je paard optimaal te kunnen verzorgen in de winter. Sommige paarden krijgen nauwelijks wintervacht waar andere paarden juist een enorme dikke vacht aanmaken waardoor ze bijna op berggeiten beginnen te lijken. Ook de leeftijd van je paard heeft invloed op de wintervacht, oudere paarden maken vaak meer vacht aan dan jonge paarden. Gelukkig zijn er paardenborstels welke speciaal zijn ontworpen om paarden met een dikke wintervacht in de winter goed mee te kunnen verzorgen. Dit zijn onder andere een rubberen rosborstel, een metalen roskam en borstels met hard stugge haren. Een andere makkelijke borstel voor paarden met een wintervacht is een uitdunkam, welke eigenlijk is ontworpen voor langharige honden. Uitdunborstels verwijderen huidschilfers, vuil en dode haren. Al deze verzorgingsproducten voor de winter zijn ontworpen om door een dikke vacht van je paard heen te komen.

metalen-roskam

Het is belangrijk dat je je paard goed borstelt voordat je gaat rijden of wanneer je je paard op een andere manier beweging wilt geven. Zweet en vuilresten kunnen huidirritatie en schuurplekken veroorzaken. Hoe netter je paard is voor het rijden des te makkelijker je hem kan naverzorgen. Besteed extra aandacht aan de gebieden waar je zadel en hoofdstel zit zoals rond de oren, onder de kin, achter de ellebogen, bij de singel en het zadel. Gebruik alleen netjes, schoon en goed onderhouden harnachement voor je paard. Schone spullen en een schoon paard zijn de enige manier om huidirritatie en schuurplekken te voorkomen.

Vuil en zweet in het singelgebied en achter de ellebogen van je paard kunnen pijnlijke wondjes veroorzaken hier niet goed wordt schoon gemaakt na het rijden. Naast het schoonmaken van de singel met een borstel, is het ook aan te bevelen het singelgebied te reinigen met warm water en een spons. Gebruik geen steenkoud water en een dikke, absorberende spons. Droog de vacht na afloopt heel erg goed.

Bedenk wel dat je met uitgebreid borstelen en wassen van je paard de natuurlijke vetlaag sponges. Het is dus belangrijk dat als je paard 24/7 buiten staat wel altijd droog kan gaan staan en kan schuilen in een schuilstal.

Tips en tricks om je paard schoon en netjes te houden tijdens de winter:

opgedroogd-zweet-paard
  1. Veeg het hoofd van je paard na het borstelen af met een vochtige doek. Dit zal stof en vuil verwijderen dat diep in de vacht zit.
  2. Spray Cowboy Magic Super Bodyshine op een vochtige doek en veeg het over je paard. De Super Bodyshine™ haalt het stof diep uit de vacht weg, waar de borstel niet bij kan. Daarnaast zorgt het voor een beschermend laagje over de vacht en voorkomt het dat de vacht van je paard statisch wordt.
  3. Spray Comboy Magic Super Bodyshine™ in de staart van je paard. Ook dit voorkomt dat het haar van je paard statisch wordt, maar geeft daarnaast een mooie glans en maakt de staart gemakkelijk doorkambaar.
paard-wassen

In de wintermaanden is het belangrijk je paard na het rijden zo schoon mogelijk te maken met zo min mogelijk water. Als het buiten niet te koud is en je over warm water beschikt op stal kan je je paard wassen. Zorg er wel voor dat je paard uit de tocht en onder een zweetdeken op kan drogen en voorkom dat hij te koud wordt. Gebruik Cowboy Magic Rosewater Paardenshampoo om het zweet en vuil van je paard te verwijderen zonder de natuurlijke vetten van de huid te verwijderen of aan te tasten. Gebruik aansluitend Cowboy Magic Rosewater Conditioner om het haar gemakkelijk doorkambaar te maken. Beide producten bevatten panthenol en zijdeproteïnen die de huid voeden en hydrateren en zorgen voor een glanzende vacht. Want net als mensen krijgen paarden een droge huid in de winter!

Verwijder na het wassen zo veel mogelijk het overtollige water met een zweetmes. Om je paard snel te drogen, wrijf je hem goed droog met een handdoek. Vaak heb je meerdere grote handdoeken nodig om je paard goed droog te krijgen. Laat de vacht van je paard na het afdrogen rechtop staan in plaats dat je het plat borstelt, hierdoor droogt het haar sneller.

Gebruik zo nodig een zweetdeken om te voorkomen dat je paard verkouden wordt. De zweetdeken zorgt ervoor dat het vocht van de vacht wordt afgevoerd naar boven op de deken. Zodra de buitenkant van de zweetdeken nat is moet deze worden vervangen. Laat je paard vervolgens in de zon staan of stap aan de hand tot hij droog is. Dit houdt je paard warm en helpt hem sneller te drogen. Als het niet zonnig en warm genoeg is om je paard buiten te laten drogen zet het dan in een tochtvrije stal of liever nog onder het solarium als deze aanwezig is.

zweetdeken-paard

Zodra je paard droog is kan je de vacht, manen en staart insprayen met Cowboy Magic Super Bodyshine™. Dit zal stof en vuil helpen afstoten, waardoor de volgende poetsbeurt gemakkelijker wordt. En het zal voorkomen dat je paard statisch wordt. Borstel tenslotte de vacht nogmaals met een zachte borstel.

Als het te koud is om je paard na het rijden te wassen of als je geen warm water hebt kan je de bezwete plekken toch schoonmaken met een vochtige spons. Gebruik hiervoor een emmer warm water. Knijp het overtollige water uit de spons en wrijf krachtig over de bezwete plekken van je paard maar voorkom dat je paard te nat wordt. Wrijf de plek vervolgens goed droog met een handdoek voordat je verder gaat met de volgende plek. Laat het haar rechtop staan tot het paard helemaal droog is. Spray je paard vervolgens in met COWBOY MAGIC ® Super Bodyshine ™ en borstel het haar glad.

paard-afsponzen

Een ander geweldig hulpmiddel om je paard met een wintervacht schoon te maken zonder het te hoeven wassen is de Cowboy Magic Greenspot® Remover. Deze droogshampoo is perfect voor het verwijderen van opgedroogd zweet, maar is ook ideaal om mestvlekken mee te verwijderen. Spuit een kleine hoeveelheid op het gewenste gebied, masseer het in met een vochtige handdoek om de ingrediënten te activeren en herhaal het daarna met een droge handdoek om vuil, huidschilfers en zweet te absorberen. Greenspot Remover is een volledig natuurlijke, niet-schuimende vlekkenspray. Het bevat zijdeproteïnen en panthenol om het haar en de huid te verzorgen. De sheaboter laat je paard glanzen.

Meer geschikte verzorgingsproducten voor paarden in de winter
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten