« Terug / Paard / Hoofdstellen & Teugels / Hoofdstellen & neusriemen / Bitloos hoofdstel

F.R.A Freedom Riding Articles F.R.A. dietsji bitloos hoofdstel (syst. 5)

€ 92,93
Prijs is inclusief BTW Excl. verzendkosten
Wij vieren met u - 21 jaar Horze!
Bespaar 21% op het merk Horze &
Bespaar 11% op bijna alle andere merken

+Elke 21e bestelling gratis!
Kopieer code: B-DAY
€ 80,- is het minimum bestelbedrag. Kan niet gecombineerd worden met andere kortingen. Als je één of enkele producten retourneert, storten we de afgeprijsde prijs van het geretourneerde product terug. Geldt niet voor uitgesloten producten (informatie op de productpagina). Elke 21e bestelling wint - het maximale restitutiebedrag is 200€. Verschillen worden niet uitbetaald. Alle aankopen in de Horze app of online shop worden meegenomen in de wedstrijd. Klantenservice zal contact opnemen met de winnaars na het einde van de campagne op 28/04/2024. Prijzen zijn niet overdraagbaar, terugbetaalbaar of inwisselbaar voor geld of andere prijzen.
Kleur: Black
Black F.R.A. dietsji bitloos hoofdstel (syst. 5)
Maattabel
Maat A Kroon B Frondeel C Gecombineerde neusriem D Gecombineerde Aansnoerneusriem E Slobberriem F Teugels
P 60 cm 32 cm 65 cm 36 cm 95 cm 135 cm
C 65 cm 34 cm 72 cm 39 cm 100 cm 140 cm
F 69 cm 36 cm 78 cm 41 cm 105 cm 145 cm
XF 75 cm 38 cm 81 cm 43 cm 110 cm 150 cm
Terug

Hoewel hoofdstelmaten normaal gesproken overeenkomen met de paardenmaat in de maattabel, kunnen paardenhoofden variëren in grootte, en daarom zou je het hoofdstel eerst moeten testen om je ervan te verzekeren dat deze goed zit.

Als het hoofdstel aan is, moet er een handbreedte tussen kinband en kaak van het paard zitten en twee vingerbreedtes tussen neusriem en neus van het paard. Daarnaast moeten er twee vingers onder het frondeel passen. Het frondeel moet niet zo strak zitten dat het kneld achter de oren van het paard, maar ook niet zo los dat het hoofdstel naar voren schiet. 

Horze logo
Verzending Door Horze
VERZAMEL PUNTEN met dit artikel als Horze Club Lid.
Geen verzendkosten
Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan 79
 30 dagen retourbeleid

Beschrijving

F.R.A. bitloos systeem 5: bitloze optomingen zijn niet nieuw! Eeuwenlang werd een bitloze optoming als vanzelfsprekend ervaren, voordat er ooit aan werd gedacht iets in de mond van het paard te stoppen legde de mens er simpelweg iets omheen. Een touw als halster was destijds voldoende en zo ontstond de eerste bitloze optoming. In combinatie met de ondersteunende gewichts-,been- en gevoelshulpen onderhoudt de ruiterhand via de teugels kontakt, niet met de mond, maar met het hoofd van het paard. Werkingsprincipe: druk op neus, nek èn wangen, nek/kingekruiste teugelvoering. Bouw: De lederen neusriem van deze optomingen, in de markt veelal bekend onder systeem Cook, is aan beide zijden even achter de bakstukken voorzien van een ring. Door deze ringen loopt een soepele lederen riem kruislings over de kin, via de kaken over de nek. Aan beide uiteinden van deze riem worden de gespen of clips van de teugeluiteinden bevestigd. Aan de linkerzijde van het hoofdstel vind je één gesp voor de bakstukafstelling en één gesp voor het verbinden van de kruislingse riemen. Ter bescherming van het nekgebied zijn beide riemen daar met een zachte padding onderlegd. De riemen dienen zodanig door de passanten van deze nekpadding verschoven te worden dat ze aan beide zijden gelijke lengte hebben. De gesp van de kinriem is de enige gesp die nodig is om het hooofdstel op het hoofd te fixeren. Ligging: Evenals bij de meeste bitloze optomingen geldt ook voor deze optomingen dat de neusriem op het harde gedeelte van de neus moet liggen, ongeveer daar waar het neusbeen begint. De kinriem mag gevoelsmatig ’te’ vast, maar beslist niet aangesnoerd zijn. Dit om verdraaiïng van het hoofdstel te voorkomen. De bakstukken van bitloze hoofdstellen met een kin- nekgekruist systeem zullen altijd de neiging hebben enigszins op te bollen. Inwerking: Bij de kruislingse teugelinwerking bouwt het vragen van de rechter teugel druk op tegen de linkerzijde van de onderwang (kaak), via het vragen van de linkerteugel ontstaat druk op de rechterzijde van de onderwang (kaak) met als gevolg hulpen om wendingen in te zetten. Gelijke inwerking op beide teugels geeft druk op neus, nek en kaken over het gehele paardenhoofd, dit maakt het mogelijk de hulpen naar ophoudingen voor tempowisselingen of halthouden te maken. Het spreekt voor zich dat dosering van ongelijke inwerkingen, overeenkomstige ongelijke drukdoseringen tot gevolg hebben. Voor dit systeem betekent dit, dat de mate van optredende discriminatie afhankelijk is van de door de ruiter ingebrachte dosering in de teugelhulp, waarbij ruis de discriminatie vloeiend laat verlopen. De kruisriemen dienen teneinde een goede release (herpositionering) te waarborgen goed onderhouden te worden. Het spreekt voor zich dat overige ondersteunende hulpen een voorname rol spelen.

Artikelnr.: 343438

Lees recensies:

Dit product heeft nog geen recensies. Help ons en andere klanten door een recensie te schrijven.

Kleur: