Western paardrijtuig

Western paardrijtuig

3 items
Christ Contoursingel, Western
tot wel -25% (Adviesprijs)

Christ

Contoursingel, Western

Vanaf € 108,75
Adviesprijs: € 145,00
(2)
F.R.A Supersingel Western
tot wel -25% (Adviesprijs)

F.R.A Freedom Riding Articles

F.R.A Supersingel Western

Vanaf € 46,09
Adviesprijs: € 61,46
Christ Christian - Western Maansingel, anatomisch gebogen
tot wel -17% (Adviesprijs)

Christ

Christian - Western Maansingel, anatomisch gebogen

Vanaf € 119,99
Adviesprijs: € 145,00
(3)
Koop Western paardrijtuig op horze.nl.

Op horze.nl doe je makkelijk online inkopen en ontvang je jouw nieuwe producten binnen een paar dagen.

Western rijden - van werk tot recreatie

Western rijden is een discipline binnen de paardensport die vooral in de Verenigde Staten erg populair is. Toch wordt het western rijden in Nederland ook steeds populairder. Het western rijden wordt nog vooral geassocieerd met cowboys en het veedrijven op de grote ranches in Amerika. Binnen het western rijden zijn er verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld trail, reining en pleasure, snelheidsspelen zoals barrel racing en "working elements" zoals cutting. Deze onderdelen zijn allemaal gebaseerd op de eisen die worden gesteld aan de paarden om dagelijks hun werk uit te kunnen voeren op een echte ranch. Horze heeft een ruim assortiment ruitersportartikelen gericht op het western rijden, zodat je je western paard kan optuigen met de juiste tuigage. Een speciaal assortiment western artikelen is extra noodzakelijk voor western ruiters, aangezien deze tak van sport in vele opzichten verschilt van het klassieke dressuur rijden of springen en daardoor vraagt om een totaal andere uitrusting.

Alles wat je nodig hebt voor western rijden

Aangezien een westernzadel geen kussens heeft is het belangrijk een extra dikke pad te gebruiken voor de juiste drukverdeling en pasvorm. Ook de vorm van een westernzadel verschilt met een klassiek dressuur-, spring- en veelzijdigheidszadels wat maakt dat een westernpad een stuk groter is en rechthoekig van vorm. Het westernzadel wordt vast gemaakt met een relatief korte westernsingel welke is voorzien van één enkele gesp. In sommige gevallen heeft een westernzadel een tweede, smallere singel. Naast het karakteristieke zadel wordt in de westernsport een "one ear" of "two ear" hoofdstel gebruikt zonder neusriem. De linker en rechter teugel zitten niet met een gespje aan elkaar vast maar zijn los van elkaar. In de westernsport wordt vaak met een stang met scharen gereden welke meestal, net als de sporen, rijkelijk is versierd. Een bitloze optoming is ook een veel gemaakte keuze bij het western rijden, vaak in de vorm van een sidepull. Touwhalsters zie je ook veel terug in deze tak van sport en worden naast het rijden ook vaak gebruikt bij het grondwerk.

Kleding voor de western ruiter

De kleding van een westernrijder bestaat uit een spijkerbroek waarover zo nodig lange chaps worden aangetrokken. Daarnaast wordt een blouse gedragen en westernlaarzen in combinatie met de alom bekende een western hoed. Hoewel veel westernruiters nog steeds de traditionele westernhoeden dragen, worden paardrijcaps (vergelijkbaar met die welke in de dressuur- en springsport worden gebruikt) wel steeds populairder. Want zelfs bij western riding is een val nooit uit te sluiten. Vooral als beginner of bij het rijden van jonge paarden, moet je goed nadenken over de risico’s en het dragen van de juiste veiligheidskleding. Met ons ruime aanbod aan rijhelmen, vind je zeker de rijhelm welke aan jouw wensen voldoet, zelfs als westernrijder.